Nieuwsblad vh Zuiden
Jace van de Ven

Speelsheid kracht van Van Veen3 mei 1983
Herman van Veen heeft een aantal trouwe fans voor wie hij moeilijk iets verkeerd kan doen. Zij kennen zijn liedjes en clownerietjes, het timbre van zijn stem, zijn muzikaliteit, zijn geloof en | hoop, zijn absurditeiten, zijn sentimentaliteit en pathetiek. Zij weten als ze naar een show van hem gaan wat ze te verwachten hebben, maar die voorspelbaarheid vertedert hen bij voorbaat, zoals ze anderen afstoot. Over n ding kan echter weinig onenigheid bestaan: HermanVan Veen is een artiest die zich bloot durft te geven n hij is een vakman. Zijn terrein is de emotie, die hij bespeelt tot het melodramatische toe.


Als hij aan problemen raakt in zijn shows gebeurt dat steeds via die emotionele invalshoek, dat is in zijn nieuwe show niet anders dan in vorige.

Opvallend rekwisiet in die show is een luchtballon van meer dan een meter doorsnee. Wie met zo'n ballon opkomt in de tachtiger jaren kan niet anders dan associaties met de bom voor ogen hebben.
Bij Van Veen is dat niet anders, maar als echte theaterman houdt het daar niet mee op. De ballon is ook de nieuwe wereld waar hij naar toe wil klimmen, de globe die hij op zijn schouders torst en alles wat de meelevende toeschouwer er in wil zien. Daarbij is de ballon een esthetisch element in het toneelbeeld, telkens anders aangewend en telkens anders belicht. Op die wijze wijst zo'n element tegelijk op de doordachtheid en speelsheid waarmee Van Veen theater maakt.

Speelsheid is voor mij de kracht van Herman van Veen, Als hij zomaar wat staat te klieren voor de microfoon, grapjes uithaalt met licht en geluid, en onverwacht de acrobaat uithangt, spreekt hij mij rneer aan dan wanneer hij de dichter speelt: Als poet is hij te week en ook de teksten die hij van anderen gebruikt, lijken door hem diezelfde zachtheid te krijgen. Maar dat schijnt dus velen aan te spreken. Wie daar van houdt, moet dus zeker naar zijn nieuwe show gaan kijken, want voor hem of haar heeft Van Veen weer een gaaf stuk werk afgeleverd; met allerlei koddige kleinigheden en typeringen. Gemaakt met wat men nog het best kan omschrijven als Van Veens geloof, hoop en liefde.

Nog drie dagen in Tilburg(Door Jace van de Ven)