de Telegraaf
Jan-Jaap de Kloet

Terugkijken op halve eeuw Herman van Veen

3 apr 1995

"Het is net alsof iemand een zandloper heeft omgedraaid en ik nog maar weinig zand heb." Dat zijn de woorden van Herman van Veen. De veelzijdige artiest vierde op 14 maart zijn 50ste verjaardag. Morgen (NED. 1, 20.30 uur) eert de NCRV hem in een speciaal programma onder de titel 'Herman van Veen, 50 jaar Onderweg'. "Een idee waar ik eerst niet voor was", aldus Van Veen.


Uiteindelijk is het programma precies geworden wat hij zich ervan had voorgesteld. Aleid Smid, die uren met hem heeft gesproken over hoe de produktie eruit moest komen te zien, mocht putten uit de ruim zestig uur beeldmateriaal die Van Veen thuis heeft staan.
Gezien zijn staat van dienst weet Herman van Veen zelf ook dat in 50 minuten nooit een volledig beeld gegeven kan worden van zijn creatieve prestaties tot nu toe. "Ik denk dat als er een programma in Duitsland of Frankrijk gemaakt zou worden, je een heel ander beeld krijgt. Dit programma is heel duidelijk voor Nederland gemaakt." Overigens tevens het land waar hij de afgelopen vijfjaar niet heeft opgetreden. "Ik was het wel van plan, maar ik mˇest gewoon een aantal dingen doen. Het Parijse Olympia wordt binnenkort gesloten om plaats te maken voor een nieuw gebouw. Franse collega's hebben daar speciale avonden voor georganiseerd en daar wil ik bij zijn. Daarom heb ik de plannen weer op het laatste moment moeten wijzigen. " Maar Van Veen kan zijn fans in eigen land gerust stellen. Volgend jaar doet hij zeker weer de Nederlandse theaters aan met een geheel nieuw programma.

Ge´nspireerd

In de NCRV-documentaire komt hij zelf uitgebreid aan het woord. Hij praat over de mensen die hem hebben ge´nspireerd en hij bezoekt de Kievitdwarsstraat in Utrecht waar hij opgroeide. De dagelijkse wandeling naar school, langs de gevangenis maar met theater Tivoli voor zich, was volgens hem de eerste aanzet tot wat hij nu doet. Veel heeft hij ook te danken aan zijn lagereschooltijd, want dat was de pe De periode waarin hij zijn eerste vioollessen kreeg op aanraden van het hoofd van de school. De woorden die zijn vioollerares mevrouw Doornekamp spreekt, zijn dan ook zeer bijzonder voor Van Veen. Anderen die iets over hem vertellen zijn Toon Hermans, Peter Ustinov, Shirley MacLaine en zijn muzikale 'broer' Erik van der Wurff.

"Zo'n programma is zo tijdsbepalend", meent Van Veen. "Het geeft me het gevoel dat ik al oud ben. Maar zo voel ik me helemaal niet. Ik heb nog veel te doen."JAN-JAAP DE KLOET