Dagblad De Stem
K.Neesen

IN SCHOUWBURG TILBURG;

Herman van Veen: 'n echte Harlekijn

3 april 1969

TILBURG — De goede week met zijn voorbereidingen voor de paasdagen moge dan wat druk zijn voor cabaretliefhebbers, gisteravond trok Herman van Veen met zijn cabaret Harlekijn naar verhouding nog- heel wat publiek.
In Tilburg heeft hij vooral zijn aanhang onder de jonge mensen, en terecht. Herman van Veen is een entertainer van de bovenste plank, hij kan van alles, zingt goed, schotelt de zaal gezellige onzin voor en wanneer hij ontroering oproept, lacht hij die weer onmiddellijk weg.Hij heeft ook een aparte kunst van opkomen. Hij maakt zijn ouverture vanuit de zaal. Tijdens de conference raakt hij een naam kwijt en gaat dan naar het publiek om een programma' te raadplegen. Van een dergelijke operatie komt hij met een serie damestasjes op het podium terug.

Van Veen neemt ook het een en ander op de hak. Hij heeft het in ..Menuet" nogal op dansen en in Janoschka is de Oostèuropese volksmuziek "ten bloed".
Als violist vergeet hij zgn. zichzelf op zo'n manier dat hij in de zaal bij het publiek op schoot zit te spelen, maar daarbij blijft hij echt geestig. Naast Van Veen is er een uitstekende pianist Laurens van Roeyen.

De tijd van de tingeltangel-mannen is blijkbaar, definitief voorbij in de cabaretwereld. Van de Combo Stallart-van der Wurff. Koning en Dukaat, krijgt hij plezierig en droog tegenspel als het te pas komt. Een gezelschap dat de moeite waard is.

Een optreden van Lennie Kuhr, fijn begeleid door gitarist Piet Souer. Dat ze als nummer een eindigde op het Euro-songfestival zegt op zich niet zoveel. Dat evenement is al lang gedegradeerd tot iets onbeduidends. Wél was het dit jaar opzienbarend dat een werkelijk goede zangeres als Lennie Kuhr in de prijzen van een infantiel soort mercantilisme is gevallen. Lennie Kuhr kan namelijk een chanson zingen en ze bewees dit gisteravond weer met een zestal chansons, waaronder de befaamde Troubadour.
Hoewel Kuhr al geregeld optreedt bij Herman van Veen, zal ze het volgend seizoen in zijn programma geïntegreerd worden en dat levert nieuwe perspectieven voor beiden op.
Het cabaret Herman van Veen is een plezierig stel jonge mensen die goed gek doen en tóch hun vak aux serieux nemen. Het volgend seizoen gunnen we hen een geschikter tijdstip van optreden.
Vanavond treedt Harlekijn opnieuw in Tilburg op.K. NEESEN.