Amstelveens Weeklad
Janna van Veen

Tragiek van de clown Van Veen lijkt nu tot volle wasdom gekomen

3 apr 1991

Herman van Veen komt het toneel op, gaat geblindoekt op de rand van het podium zitten en grijpt een toeschouwer bij zijn hoofd. Haalt zijn vingers flink door het kapsel dat zijn handen tegenkomen, staat op, ruikt uitgebreid aan zijn vingers, likt er even aan en zegt: 'Dit is Amstelveen'. Van Veen is 'back in town', maar wie hem na lange tijd terug ziet moet constateren dat er een soort tragische gezapigheid over de 46-jarige cabaretier is gekomen.


"Het is elf jaar geleden dat ik hier stond", herinnerde Herman van Veen zich tijdens de eerste van zijn drie shows in het CCA, afgelopen donderdag. Rond diezelfde tijd (eind jaren zeventig, begin tachtig) bezocht ik een show van hem in het verre Sas van Gent. Toen nog, een dynamische show met bijna verblindende lichteffecten, snelle grappen en swingende muziek. De tijd is veranderd (er staan nieuwe stoelen in het CCA viel Herman op) en Van Veen heeft inmiddels de middelbare leeftijd bereikt. Het crisisgevoel dat daar bij hoort steekt stoelen of banken. De tragiek van de clown lijkt tot volle wasdom te zijn gekomen.


Kalende kruin


Frustraties over zijn kalende kruin, zijn steeds onbereikbare fles jenever, zijn al te lang durende huwelijk en zijn sexualiteit waar hij ook al niet meer mee scoort, worden breed uitgemeten in zijn show. Voor de dynamiek van de voorstellingen in die late jaren zeventig is iets anders in de plaats gekomen. De tragiek van de veertiger die zichzelf een beetje in de weg zit. Dit keer geen voetbalsupporter maar, in de geest van de tijd, een tennisspeler die het liefst met zijn eigen ballen speelt.

De clown roept 'Heeeelllluuuuup' als hij op de wankele constructie staat van pak kranten, koffer en keukenstoel. Dat wankele evenwicht symboliseerde de hele show. Zijn, zoals gewoonlijk, indringende teksten, gelardeerd met wat platvloerse grollen. Twee danseressen en een teddybeer. Van Veen lijkt de verwondering voorbij maar daarom toch de moeite waard om zijn show te bezoeken. Al is het alleen maar om zijn stem weer eens live te horen.JANNA VAN VEEN