Groninger Dagblad
Peter van Strien

Geen kippenvel bij Herman van Veen

3 apr 2000

Gebeurtenis: "Herman van Veen in Nederland" met Herman van Veen, Enk van der Wurff, Nard Reijnders, Edith Leerkes, Thomas Dirks en Jann. Tijd en plaats: vr 31 maart en za 1 april, De Tamboer, Hoogeveen. Nog te zien in Assen, De Kolk (7 en 8 april], Groningen, Stadsschouwburg 120 t/m 23 september)

'Als Herman van Veen met zijn toverstaf tegen de muur van een theater tikt gebeurt er een wonder', schrijft een collega-recensent. Een klein wonder is ook een wonder. Ik had dat wondertje ook wel willen beleven, met Herman van Veen en zijn toverstaf, maar het was me niet vergund. Het lijkt of de maestro er zelf niet helemaal bij is als hij met de vertrouwde, omfloerste stem zijn liefde voor zijn publiek bezingt. "Ik hou van jou, maar anders". Vlak voor de pauze krijgen we het weer te horen: "Vanavond ben jij van mij". Nee, helaas, Herman heeft mij niet vanavond.


De show is te afstandelijk, te glad, te makkelijk. Zo makkelijk geef ik mij niet gewonnen.
De theatervuren willen niet oplaaien vanavond, in Hoogeveen. Herman geeft een show die staat als een huis, maar tegelijk lijkt hij de toegangen af te sluiten. We mogen kijken en luisteren, maar Herman zorgt er wel voor dat we niet te dicht bij komen. Zelfs de illusie van intimiteit houdt hij op een afstand.

Verhalen

De verhalen zijn het mooist: over de familie, de ooms, de tantes en de toto, de eerste keer met vader in het badhuis, over opa en oma, de prak en de jus, het verhaal van Prins Prachtig De Mooie.

Parodie

In een parodie op de opera trekt de clown alle registers open: in gebaar, in mimiek en in stemgebruik: het podium is bijna te klein voor deze demonstratie van theatrale gekte. Een vocaal duel met de saxofonist is een hilarisch hoogtepunt. Maar de chansonnier in hem is weinig ge´nspireerd behalve dan als hij dat prachtige borsten-liedje doet van Willem Wilmink. De groep topmuzikanten en zangers die hij achter zich heeft doen erg veel van het zelfde: mooie, warm gearrangeerde, feel-good muziek die wel iets te hard staat maar die mij geen moment kippenvel bezorgt.