Utrechts Nieuwsblad
ingezonden brief

Getroffen

2 dec 2004

In een serie van dertien afleveringen diept Herman van Veen elke eerste zaterdag van de maand in de bijlage Focus Cultuur herinneringen op aan de stad waar hij zijn jeugd doorbracht. Lezers worden van harte uitgenodigd te reageren. Deze reacties plaatsen we vlak vr de nieuwe aflevering. Vandaag reacties op aflevering 8: Bennie.


Getroffen

Op 5 oktober 2004 werd ik 65 jaar en kreeg ik en krantenknipsel van mijn zuster Bea over de belevenissen van Herman van Veen in de Vogelenbuurt c.q. de Kievitdwarsstraat.
Ik was bijzonder getroffen door het artikel van mijn jeugdvriend Peter van Zanten. Ontzettend leuk een en ander weer op het netvlies terug te krijgen, wat we zoal beleefd hebben. Afgelopen week kreeg ik nummer 8 van deze serie via kennissen uit Utrecht onder ogen. De Kievitdwarsstraat was niet alleen 'verdeeld' door een deftige en een gewone kant, maar was vooral een sportieve straat waar veel gevoetbald werd, zoals het stoep- voetbal. Er woonden ook vele goede voetballers in onze straat zoals: Dirk Lammers, Cor Luiten, Louis van de Boogerd (allen DOS). Later kwamen daar nog de Surinaamse voetballers de gebroeders Mijnals wonen, die de sigarenzaak op de hoek hadden.

Naar mijn mening woonde blonde Truus niet recht tegenover Herman, maar woonde zij in bij de familie Balters.
En deze woonde voor in de straat, waarschijnlijk op nummer 12. Blonde Truus was een gezellige vrouw, die veel van kleine kinderen hield. Zij mochten vaak een rondje meerijden in haar cabriolet Metropolitan. Ook bekend was het kruidenierswinkeltje naast het huis van Herman van de gezusters Van Tuis, waar je als kind boodschappen moest halen, en deze in het beroemde boekje liet opschrijven om aan het einde van de week te komen afrekenen.

Kortom een prachtige tijd daar doorgebracht en het is erg leuk deze verhalen van Herman te lezen alsmede de reacties. Herman was apart, bleef apart als kunstenaar maar bovenal als Mens. Wel licht komt hier nog een renie uit voort!
Met vriendelijke groet,

Fred Jacobs
Leusden