LIMBURGS DAGBLAD

Een muzikale Nachtvlinder

2 sep 1999

Limburger Nard Reijnders schrijft filmmuziek voor Herman van Veen en De Kast De Limburgse musicus, componist en arrangeur Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst staat in één klap in de schijnwerpers. Reijnders (47) heeft in zijn Noord-Limburgse studio de romantische en enerverende muziek geschreven voor de nieuwste Nederlandse speelfilm Nachtvlinder van Herman van Veen.


REijnders klaarde de klus voor De Nachtvlinder 'met veel plezier', zoals hij dat zegt. Zijn muzikale sporen verdiende hij als saxofonist en klarinettist. Op een gelijktijdig met de film uitgebracht cd-album staan behalve muzikale 'instrumentaaltjes' op zijn minst nog twee andere opmerkelijke nummers.
De in Geleen woonachtige Amerikaanse zangeres Lori Spee, brengt begeleid door Nederlands kampioen doedelzakspelen Patrick Jacob uit Maastricht het door haar geschreven nummer Butterfly. "Een niet alledaagse muzikale combinatie," meent Reijnders. In dit geval leverde hij de arrangementen. "En dan is er nog de Friese top- en popformatie De Kast. Geweldig om voor die jongens muziek te kunnen schrijven."

De Nachtvlinder, met onder meer Babette van Veen, Ramses Shaffy, Arthur Kristel, Hans Trentelman en Herman van Veen, draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen. Reijnders meldt dat het de bedoeling is dat de film binnenkort ook te zien is in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Scandinaviëen Zuid-Afrika. Behalve de bijdrage van Nard Reijnders is in de film ook zijn twaalfjarige zoon Niels te zien. Hij heeft een bijrolletje.

De medewerking van de populaire Friese groep De Kast met het lied Yn Myn Tinzen (In mijn gedachten), waarvoor de Broekhuizenvorster componist de muziek schreef en dat te horen is in de film, is een verhaal apart.

"De samenwerking tussen zanger Syb van der Ploeg van De Kast en mij ontstond tijdens de filmopnamen. Ze zochten iemand die muziek kon leveren," vertelt Reijnders. "De keuze viel op mij en de jongens van De Kast leverden de tekst. Van In Myn Tinzen hebben we bovendien een symfonische versie gemaakt. En het klikte muzikaal meteen. Prachtig toch of niet soms?"

In De Nachtvlinder heeft Syb van der Ploeg het voor hem karakteristieke bijrolletje van een reiziger die zingend door een bos wandelt. Reijnders vindt het schrijven van filmmuziek geen gemakkelijke opgave; "Het ene moment moet iets heel spannend klinken en het andere weer humoristisch. In sommige gevallen volgt en versterkt de muziek de sfeer van de filmscènes. Het is bovendien belangrijk dat muziek voor een goede overgang zorgt tussen de afzonderlijke momenten in de film," legt Reijnders uit.
De film wordt begeleid door in totaal zestig minuten muziek. De soundtrack werd onder leiding van de Limburger in twee dagen tijd opgenomen door het kamerorkest Musica Ducis. Over het eindresultaat is Reijnders te spreken. "Film- en muziekkenners, die het eindresultaat hebben gehoord zijn razend enthousiast," zegt hij. "Ze vinden het een muzikaal ge- Reijnders (geen familie van zanger Gé uit Roermond) kijkt tevreden terug op een jaar waarin hij keihard gewerkt heeft. "Ik hoop dat de film het in de Nederlandse bioscopen goed zal doen en dat veel muziekliefhebbers zullen genieten van mijn composities."

Met muziek is de Broekhuizervorstenaar opgegroeid. Op jonge leeftijd kreeg hij al piano- en saxo- foonlessen. Reijnders studeerde onder meer in de conservatoria yan Maasstricht en Rotterdam. Reijnders werkte de afgelopen twintig jaar met bekende Nederlandse artiesten als Robert Long, Joost Nuissl, Jaap van Zweden en Mini & Maxi. Maar zijn grootste bekendheid verwierf hij als vaste medewerker van Herman van Veen. Met hem trad hij in vele beroemde theater- en concertzalen op, onder meer in New York, Parijs, Berlijn, Wenen, Kaapstad en Amsterdam. Reijnders schrijft ook muziek voor bedrijfspresentaties, documentaires, televisieshows en ook voor de tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak schreef en produceerde hij muziek.
En daarbij bleef het niet. Zijn liefde voor kamermuziek resulteerde in de oprichting van het ensemble Canapé. Een muzikaal gezelschap dat een grote verscheidenheid aan instrumentale muziek etaleert. Theater en humor spelen hierbij een grote rol. "Dit najaar verschijnt van Canapé het cd-album De Maagd Is Mooi en gaan we op tournee door Duitsland."

Zes cd's waaraan Reijnders als producer, arrangeur of componist heeft meegewerkt, zijn bekroond met goud, platina of een Edison. De tv-documentaire Ulumka'an, waarvoor Nard de muziek componeerde en poduceerde, won op het filmfestival van Charleston de Gold Award. Samen met Erik van der Wurff werd Reijnders vorig jaar ook gevraagd om bij gelegenheid van de twintigste sterfdag van Jacques Brel een suite te schrijven.