Dagblad Rivierenland
Ton Voermans

Podiumkunstenaar droomt theater tot leven

2 sep 1998

Podiumkunstenaar Fred Delfgaauw is een idealist, maar wel een die zijn dromen tot werkelijkheid maakt. Twee jaar geleden liep de Gorcumer rond met plannen voor een derde theater in zijn stad. Gisteravond werd Theater Peeriscoop geopend met een feestavond met onder andere Herman van Veen en Herman Finkers.


"Als ik dit niet had gedaan, had ik een héle grote auto kunnen rijden, een gróte boot kunnen hebben, of in een prachtig huis kunnen wonen. Maar ik ben gelukkiger als ik na een voorstelling mensen met blije gezichten naar buiten zie gaan," zegt Delfgaauw. "Bij de deur komt nog een bordje met: Een droom van Fred Delfgaauw... een theater voor iedereen."

Aanvankelijk zocht hij slechts een repetitieruimte en mogelijkheden om try-outs te geven van zijn eigen theaterprogramma's, maar de ideeën en dromen werden groter totdat er een heus theater met 133 zitplaatsen was ontstaan in de gymzaal van cje voormalige Da Costa-mavo aan de Boerenstraat.

"Al vijftien jaar reis ik langs theaters in België en Nederland. Nu sta ik in de grote schouwburgen, maar lange tijd alleen in kleine zalen. Dit formaat zaal, dat heeft iets. Hier is een intimiteit die heel bijzonder is," zegt hij enthousiast. Optreden zonder geluidsversterking is nog mogelijk. Vierenhalve ton heeft de verbouwing gekost. Het ministerie van OCW verleende een kleine subsidie, en bedrijven doneerden geld in ruil voor naamsvermelding, maar het meeste geld is van Delfgaauw zelf, of beter gezegd van de Stichting Studio Peer, eeh stichting die is gevormd rondom het werk van Delfgaauw. "Een van mijn eerste theaterrollen was Peer Gynt. Ik identificeerde mezelf zo met hem dat ik de stichting naar hem vernoemde. Peer Gynt is een aartsleugenaar, maar dan leugens uil bestwil die het leven fraaier maken. En theater is fantasie en leugen om bestwil."

De Nieuwe Doelen

Peeriscoop, met dubbel e dus, zal voor een deel gevuld worden door theater De Nieuwe Doelen. Voor dit seizoen staan er acht voorstellingen van De Nieuwe Doelen gepland in Peeriscoop. Delfgaauw verwacht dat het theatertje een gelief de try-out-zaal zal worden.

"Ik ben ervan overtuigd dat Freek de Jonge en Van 't Hek hier zullen komen." Ook heeft de naastgelegen muziekschool met Periscoop de pérfecte zaal voor uitvoeringen. "En ik wil hier workshops over theater maken gaan geven." Zelf zal Delfgaauw zich niet dagelijks gaan bemoeien met het reilen en zeilen van Peeriscoop. Dat doet de Stichting Peeriscoop namens hem. Hij draagt wel de financiële risico's voorvoorstellingen die niet via de Nieuwe Doelen in Peeriscoop komen. "Ik spreek veel commercials in. Een keer roepen dat iets het witst wast en ik heb weer duizend gulden. Als ik het vier keer roep vierduizend gulden. En als het moet treed ik zelf hier een week op om de tekorten weg te werken."

Peeriscoop is nog niet af. Volgend jaar moet er een grote foyer aangebouwd zijn. Delfgaauw ziet geen problemen om ook dat te realiseren. Hij zoekt nog geld en de vergunningen zijn er nog lang niet. Cultuurwethouder A. van der Kaaij kreeg gisteravond bij de opening van het theater echter al de schaar uitgereikt om volgend jaar het lint voor die foyer te komen doorknippen.Ton Voermans