Havenloods Groot Charlois

Herman van Veen in eigen land miskend?

2 sep 2004

Herman van Veen is zonder twijfel de meest internationale artiest van Nederland. Geen ander lukte het om zoveel in het buitenland op te treden dan Van Veen. En geen ander lukt het om zijn voorstellingen in vier talen te kunnen spelen! Soms lijkt het er op dat Nederland niet goed weet hoe groot de internationale erkenning is voor het bijzondere talent van Herman van Veen.


Niet alleen het publiek in vele landen draagt hem op handen, ook tal van mede-artiesten. Zo schreef Georges Moustaki hem eens: "Herman, in jou herken ik, de wijsheid van de hofnar, de brutaliteit van de moralist, wanneer jij net doet of je slechts één doel hebt: ons vermaken."*

Drie weken lang staat Van Veen dit seizoen in het nieuwe Luxor, zijn debuut in dit theater. Over de voorstelling schreef hij de volgende tekst: "Onze voorstelling in- Luxor zal gaan over een man, een vrouw, een boom, een huis, een straat en dat wat me dan, als we in Rotterdam zijn, op die dagen zal overkomen. De voorstelling verandert zodoende voortdurend.

Het is een gezongen en verteld relaas van een man die door de wereld trekt en van zijn zingen, vertellen en musiceren zijn beroep heeft gemaakt.

Een voorstelling als een dagboek van een reis die we, publiek en wij, met elkaar maken."