Winschoter Courant

Edisons voor Herman van Veen en Anita Meijer2 augustus 1983
Populaire edisons (Nederlandse herkomst) gaan dit jaar naar Herman van Veen voor „zolang de voorraad strekt", Anita Meijer voor „Past, present en future", Lucy Steymel voor „Three's a charm", Freek de Jonge voor „De openbaring", The Nits voor „Omsk", en een extra edison is er voor The Ramblers voor 32 radio suksessen. De single van het jaar. was voor het Goede Doel voor „België". Dit jaar werd geen edison toegekend voor kinderrepertoire.


Produkties van buitenlandse herkomst die met een populaire edison worden bekroond zijn: „An evening with George Shearing and Mel Torme", „Cavernia Magica" door Andreas Vollenweider, „Thriller" van Michael Jackson, „The Paris concert" en „Edition one" (jazz) door Bill Evans, „Winning hand" (country and western) door Kris Kristofferson, Willie Nelson, Dolly Parton en Brenda Lee, „Night and day" door Joe Jackson en „One from the heart" (musical en film).

Single van het jaar werd in deze serie „Stool pigeon" door Kid Creole. De extra edison gaat naar Laurie Anderson voor „Big Scierice".
De uitreiking van de edisons, beeldjes ontworpen door Pieter d'Hont, aan een aantal kunstenaars gebeurt in oktober in Ar sterdam.

De edison is volgens de stichting de enige artistieke fonografische onderscheiding in Nederland. Er wordt bij de beoordeling gelet op de artistieke kwaliteit en het technisch gehalte van de presentatie.
'Commercieel succes blijft buiten beschouwing.

De dertien mededingende maatschappijen hebben in totaal 250 klassieke en 273 populaire platen ingezonden.


KLASSIEK


Met de klassieke edison werden onderscheiden de volgende produkties: In de categorie symfonische muziek Mozart-symfonie nr. 38 „Prager", concertgebouworkest onder leiding van Nikólaus Harnoncourt, in de categorie concerten Brahms-pianoconcert nr. l door Wladimir Ashkenazy, in de categorie muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance „The last of the troubadours" door the Martin Best Medieval Ensemble, in de categorie Kamermuziek Schubertmarsen voor vierhandig piano door Chriatoph Eschenbach en Justus Frantz, in de categorie werken voor kamerorkest twaalf concerti grossi opus 6 en the Englisch concert van Handel door Trevor Pinnock Bernard Haitink won een klassieke edison voor de uitvoering symfonie nr. 12 van Sjostakowitsj door het Concertgebouworkest.

Met een extra edison voor jonge Nederlandse kunstenaars werd Jaap van Zweden onderscheiden voor de uitvoering van diverse composities.