Dagblad Rivierenland
Eva Prins

Claudia de Breij beschouwt Carré als het grote doel

2 juni 2000

De Utrechtse radio- en televisiepresentatrice, -columniste en cabaretière Claudia de Breij (25) is een tevreden mens. Het radio- en televisiewerk rolde ze in, in het theater ligt haar hart en in beide is ze hard bezig met een opmars. "Ik heb het gevoel dat ik een extreem rijk leven heb."


Live, heet het programma waarmee Claudia samen met pianist Sander Geboers en gitarist Rogier Wagenaar momenteel langs het kleine zalencircuit in Nederland toert. Het is een vrij persoonlijk programma waarin ze in conferences en liedjes laat zien en horen waar ze zich over opwindt en wat haar ontroert. Alledaagse voorvallen en irritaties, van houten vloeren tot de kinky kapper, worden afgewisseld met poëtische liedjes en verhaaltjes over bijvoorbeeld haar kleine nichtje dat niet wil slapen omdat ze zo graag wakker is. Ze motiveert: "Niet dat het zonodig over mij moet gaan. Maar ik heb geen andere ogen dan de mijne om door te kijken en ik vind het niet interessant om het over iets anders te hebben dan over dingen die mij raken en interesseren.''

Een enorme behoefte aan ventileren. Een drang te willen delen en te willen geven. Dat drijft haar naar eigen zeggen dat podium op. "Ik te zetten door wat ik schrijf en speel. En daar wil ik dan ook iets mee doen. Ik denk dat ik iets te vertellen en te geven heb." En dat iets mag in haar ogen soms best klef, naïef, lief of zoet zijn., .Mensen hun cynisme af laten leggen. Dat is, denk ik, wel een doel van mij in het theater. Ik weet ook wel dat het leven niet alleen maar zonnig is. Maar laat mij toch maar aan die kant staan. De wereld is al hard en cynisch genoeg."

Ze vindt zichzelf een ongelofelijke ouwehoer, maar als kind, Claudia groeide op in het dorpje Hagestein, was ze naar eigen zeggen een stil meisje, dat het liefst met een boekje in een hoek zat. Terwijl leeftijdgenootjes naar Toppop en Countdown keken, zwijmelde Claudia bij films van Danny Kaye en Doris Day, luisterde ze naar Ramses Shaffy, Herman van Veen en Jacques Brel en las ze boeken over Ghandi. Het podium ontdekte ze tijdens de schoolmusical in 4-havo. De nachtmerrie van elke groep: iedereen was zijn tekst kwijt. Claudia, die de komische rol voor haar rekening nam, sloeg spontaan aan het improviseren. Ze kreeg een staande ovatie. "Dat was echt het moment waarop ik dacht: dit wil ik." Voor de Kleinkunstacademie werd ze afgewezen. Ze vonden haar niet theatraal genoeg en daar hadden ze, vond Claudia, eigenlijk wel gelijk in. Het werd een studie Algemene Letteren in Utrecht. Ze had immers altijd al wat gehad met taal. Daar kon ze haar draai echter niet vinden. Na de propedeuse, hield ze ermee op. Ze had in Malinca Verwiel, docente bij Parnassos, inmiddels een stimulator en regisseuse gevonden en stond al regelmatig op de planken. "Ik dacht: ik kies voor het kunstenaarsbestaan en dan neem ik er wel een dom baantje bij." Dat domme baantje is er echter nooit van gekomen, want via haar vrijwilligerswerk bij de Stads- omroep, rolde ze binnen bij radio West.
Daar werd ze verslaggeefster en presentatrice. Vervolgens meldde de RVU zich. Kon ze aan de slag als presentatrice en columniste in het televisieprogramma Kaap de Goede Hoop.

En inmiddels presenteert ze ook voor BNN-radio nog een jongerenprogramma. Een combinatie van mazzel en een beetje brutaliteit, analyseert ze deze ongeplande mediacarrière. Maar hoe gelukkig ze ook is met dit radio- en televisiewerk, het belangrijkste blijft voor haar haar werk als cabaretière. "Ik word echt ongelukkig als ik lang niet speel," zegt ze. Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar is ze redelijk tevreden met waar ze nu staat: met een eigen, avondvullend programma in het kleine zalencircuit.

Maar haar ambities reiken verder, veel verder. "Ik wil altijd vooruit, beter worden. Ik wil zo goed worden dat heel veel mensen naar mij willen komen kijken. Carré Dat vind ik een mooi doel."Eva Prins


Claudia de Breij is met haar programma Live vanavond om 20.00 uur en morgenmiddag om 16.00 uur te zien in het Werftheater, Oudegracht 60 (aan de werf). Kaarten kosten 17,50 gulden en zijn telefonisch te bestellen via nummer 2315440.