UTRECHTS NIEUWSBLAD
Jacques J. d'Ancona

Ook "Olympische" overwinning voor Herman van Veen

2maart 1988

PARIJS - De entertainer Herman van Veen is de tweede grote Nederlandse olympische winnaar van dit weekeinde. Zaterdagavond speelde hij zijn internationale show voor het eerst in zijn carrière in het wereldberoemde theater 1'Olympia in Parijs. Met eclatant succes. Na afloop juichten een kleine 1800 toeschouwers, onder wie naar schatting 300 Nederlanders en Belgen, hem hartstochtelijk toe. Herman van Veen heeft dit eenmalige optreden in Olympia, de schouwburg waar vrijwel alleen de groten der aarde op het podium verschijnen, de laatste drie jaar voorbereid met korte series in twee Parijse theaters.


De goede pers was voor hem aanleiding het op eigen risico 'hogerop' te zoeken en het Olympia voor één avond af te huren. Het succes heeft hem zelf verrast, vertelde hij want het Parijse publiek staat toch bekend als kritisch én verwend. De zaal die zo'n 2000 plaatsen bevat, was vrijwel vol. Herman van Veen dwong het publiek op de stoelen, vooral door zijn repertoire met lef te kiezen. Zo begon hij met een Nederlands lied. Naast een aantal Franse teksten zong hij ook in het Duits en in het Engels. Zijn in memoriam Jacques Brel - de grote tekstdichter en zanger stierf tien jaar geleden - maakte enorme indruk. Het applaus nam na dat lied zulke vormen aan. dat Herman van Veen ervan in de war raakte en zijn emoties nauwelijks de baas werd.

Hij is de tweede Nederlander die ooit in 1'OIympia speelde.

De zanger Dave (in de zaal aanwezig) was de eerste. Herman van Veen heeft met deze internationale show met chansons, clowns- en mimenummers, piano- en vioolspel en zijn conférences (voor een groot deel in heel redelijk Frans), alle landgenoten die in het buitenland speelden overtroffen. Paul van Vliet, Toon Hermans en Seth Gaaikema speelden meermalen in het buitenland, maar toch meestal voor kleine publieksgroepen, vaak uit Nederlanders gerecruteerd.

In 1982 speelde Herman van Veen voor het eerst in de Verenigde Staten, maar die tournee moest voornamelijk door geldgebrek onderbroken worden. Hij trad al regelmatig op in West- en Oost-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Met deze doorbraak in Parijs is zijn internationale naam gevestigd.Jacques J. d'Ancona