NRC HANDELSBLAD

Franse prijzen voor Herman van Veen

1 dec 2003

Door onze kunstredactie AMSTERDAM, i DEC. Herman van Veen is dit jaar de winnaar van de Prix de la Francophonie, een onderscheiding voor "uitzonderlijke prestaties" in de Franse taal. Hij werd vooral geprezen om zijn Franse platen en de shows die hij in Frankrijk heeft gespeeld. Ook heeft de chansonnier George Moustaki hem vorige week de Grand Prix de 1'Académie Charles Cros uitgereikt, die door een jury van journalisten en schrijvers werd toegekend aan zijn Franstalige cd Chapeau, een verzameling van zijn beste nummers.


"Ik vind het een heel groot compliment", zegt Van Veen, "te meer daar ik weliswaar in Parijs wereld beroemd ben, maar daarbuiten niet. Er is dus objectief, zonder aanzien des persoons, geoordeeld.
Ik doe al jarenlang eens in de drie jaar een serie shows in Parijs. Maar veel verder ben ik in Frankrijk, afgezien van een paar festivals, nooit gekomen. Nu bellen er steeds theaters en journalisten met de vraag: wie is die man?" Vorige week ontving Herman van Veen het eerste exemplaar van het boek Opzij, opzij, opzij, een bundel in 'de Pluche-serie' van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met 229 geannoteerde teksten uit zijn repertoire.

Tot eind deze maand treedt hij op in Berlijn; zijn volgende Nederlandse tournee begint in februari 2004.