BRABANTS DGBLD
Theo van de Zande


Steunbetuiging aan Koningstheater

Oproep van Youp, Freek en Herman

1 nov 2002

DEN BOSCH - 'Een laatste dringende oproep' die krijgt politiek Den Bosch zo vlak voor de behandeling van de begroting voor 2003 wel meer om de oren. Dinsdag 5 november worden de subsidiecenten weer verdeeld en dat leidt steevast tot een levendige correspondentie met het stadsbestuur over waarom juist dié club extra geholpen moet worden.


Maar zelden worden daarvoor de advertentiekolommen van het Brabants Dagblad (zie pagina 16) opgezocht en nog minder vaak worden deze oproepen ondertekend door klinkende namen als Freek de Jonge, Herman van Veen, Youp van 't Hek, Ivo de Wijs, Theo Maassen en nog veel en veel meer artiesten. Allemaal dringen ze er bij de Bossche politiek op aan om het Koningstheater zo spoedig mogelijk te voorzien van een goedgesubsidieerde nieuwe locatie.

Kleinkunstpodium

Per 1 augustus 2003 gaat voorgoed de deur dicht van het theater van zakelijk en artistiek leider F. Verhallen. Het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg wil niet langer verder met het kleinkunstpodium op het schoolterrein. Nu stelt cultuurwethouder R. van de Mortel al voor om het Koningstheater per jaar voor 150.000 euro in de gemeentelijke begroting op te nemen. Maar dat is volgens de ondertekenaars 'zeer karig en slechts toereikend voor het jaar 2003, niet voor de jaren daarna'.
Dat het kleinkunstpodium prima onder te brengen is bij het nieuwe kunstencentrum Verkadefabriek of bij Theater aan de Parade, zoals sommige politici beweren, is volgens de adverteerders: 'een enorme misvatting'.

Souffleur

Een lange lijst van artiesten en impresariaten pleiten voor een zelfstandig en goed gesubsidieerd voortbestaan van 'een van de belangrijkste podia van het land op het ge bied van cabaret en muzikaal theater'. Maar de uitvoerige en gedetailleerde tekst van de advertentie wekken in ieder geval de indruk dat theaterdirecteur Verhallen zelf minstens de souffleur is geweest voor deze steunbetuiging. "Ja hij heeft wel wat met de tekst geholpen", laat R. Grünfeld van het gelijknamige impresariaat weten. "Maar het Koningstheater is een belangrijke plek voor ons en onze artiesten.
Verhallen heeft een grote waarde bij het ontwikkelingen van jong talent. Gelukkig zijn er nog mensen met zo'n liefde voor theater. Dat is belangrijk en niet alleen voor Den Bosch", aldus Grünfeld.Theo van de Zande