Nrd Holl Dagblad

Herman Van Veen werkt op het strand aan film 'Nachtvlinder'

1 okt 1998

Van onze verslaggever

BERGEN/SCHOORL Vier jaar lang heeft Herman van Veen aan het scenario en script gewerkt van zijn film 'Nachtvlinder'. Deze week zijn in de slufter tussen Bergen en Schoorl de buitenopnamen begonnen. Volgens Van Veen, die ook verantwoordelijk is voor de regie van de film, zal Nachtvlinder in het voorjaar van 1999 in première gaan.


Het strand tussen Bergen en Schoorl is voor een groot deel van de film het decor van de film. Beeldend kunstenaar Arthur Kristel heeft een jutters- huis ontworpen. Een houten hut met diverse decoraties variërend van absurd tot logisch, maar hoe dan ook fantastisch. Het vervoermiddel van de strandjutter is op z'n minst bijzonder te noemen. Het best te omschrijven als een kruisbestuiving tussen een zeilboot en paard en wagen zonder levende paarden. Wederom een creatie van Kristel, die in Nachtvlinder de broer van Sarah speelt. Volgens Van Veen senior is het decor tijdloos. ..Het zou in de Middeleeuwen kunnen zijn maar ook in de toekomst na een atoomoorlog." Apocalyptisch doet het zeker aan. Het is dan ook niet gek dat de regisseur blij is met de grauwe lucht en harde regen. "Dit is precies wat we nodig hebben voor deze scène, die prachtige lucht, dat grauwe water."

Koningsstrijd

De regisseur heeft voor een van de hoofdrollen het talent dicht bij huis gezocht. Zijn dochter Babette vervult de rol van Sarah Mogèn. Sarah is de dochter van een alchemist. Vader en dochter gaan naar het hof van de koning om hem te genezen van een ziekte. Tijdens hun verblijf aan het hof breekt een koningsstrijd los. De vader van Sarah laat hierbij het leven. "En dan is het tijd voor gerechtigheid", zegt Van Veen met glimmende ogen. Hij vat zijn film samen als: "Een meedogenloos, romantisch avontuur."

Ramses Shaffy zal de rol van strandjutter vertolken. Van Veen: "Ramses is in de film de vader van de koning en heeft een tijd geleden besloten om zijn bezittingen achter te laten. Hij had genoeg van dat hofleven en heeft besloten strandjutter te worden." Shaffy schuilt in één van de jeeps. Pas als iedereen gereed is voor de opname van zijn scène met Babette komt hij tevoorschijn. Een vissersboot aan de horizon zorgt voor enige vertraging. Besloten wordt om een andere scène te schieten. Kristel en een collega-acteur bestijgen een paard en komen, getooid in berenvellen en met primitief wapentuig het strand af rijden. Binnen een kwartier staat de opname geslaagd op film.

Niet alle scènes worden overigens in Nederland opgenomen. Eén week heeft de crew in Oostenrijk doorgebracht voor opnames. Van Veen verwacht nog zes weken bezig te zijn met opnames, voor er verder aan de film gesleuteld kan worden in de montagestudio.