Weekend
Johan Lok

Pas na twee jaar werden we verliefd

1 okt 1994

Herman van Veen wordt wel eens moedeloos van de onware verhalen die over hem de ronde doen. 'Mijn huis heeft al eens in de verkoop gestaan. Maar ten eerste was dat niet het geval en ten tweede was het huis op de foto mijn huis niet. En verder is prinses Irene een goede vriendin, meer niet. Gaėtane is mijn vriendin en met haar ben ik heel gelukkig,' aldus de opmerkelijk openhartige cabaretier tijdens de presentatie van zijn CD 'My Cat and I' en dč voorstelling in het Singer Theater in Laren van 'Prologue en Etude F" van het Harlekijn Danstheater waar Gaėtane deel van uitmaakt. Uitgebreid gingen ze samen op de foto en daarop mocht ook Bandit, hun border-collie, niet ontbreken.


'Zo, nu ziet iedereen hoe gelukkig we samen zijn' aldus Herman. Gaėtane kwam in 1989 in zijn leven, na zijn scheiding van de actrice Marlous Fluitsma. De 32-jarige Belgische werd geboren in Mons en studeerde onder meer in Antwerpen en Montreal.

Auditie

Nadat ze onder meer bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen had gewerkt, kwam ze in 1989 kijken bij het Harlekijn Danstheater. Gaėtane: 'De audities waren in Antwerpen. En 'Rode Wangen' was het eerste project Waaraan ik meewerkte. Voor Herman en mij was het overigens geen. liefde op het eerste gezicht. Pas nadat we twee jaar samenwerkten werden we verliefd. Momenteel werken we niet samen, omdat het Harlekijn Danstheater losstaat van zijn optredens. We gaan op pad met 'Etude F' en Herman treedt op, samen met Erik van der Wurff en Nard Reijnders.' Herman: Volgend jaar word ik 50 en mijn grote wens is dat ik gezond blijf. Ik begin te merken dat ik ouder word. Dat werkt door in mijn optredens - ik word veel rustiger.' De kleinkunstenaar had als kind ook balletdanser willen worden, maar hij zag ervan af, omdat hij ervan overtuigd was dat je dan homo moest zijn.

'Simon Carmiggelt heeft eens tegen me gezegd dat ik schrijver moest worden. Ik ben blij dat ik alles zo kan doen zoals ik nu doe. En de wens van Simon komt toch een beetje uit met de verschijning van mijn boek 'Lune', dat je kunt omschrijven als een 'betoverende horror'. Als toneelstuk zal het in Wenen in premičre gaan. Of het in Nederland ook zal worden gespeeld, is nog niet zeker. Maar ik hoop het natuurlijk wel.

Heel gelukkig

Ik ben heel gelukkig met Gaėtane en met onze border-collie. Hij heet Bandit en hij is erg schrander. Toen hij twee maanden oud was, rende hij als pup al achter schapen aan en hij wist ze moeiteloos in een hoek samen te drijven.' Terwijl hij in Laren drie gouden platen en een platina plaat in ontvangst mocht nemen, liet hij Ton Koopman en Adriaan Verstijnen in de eer delen.

'Adriaan is verantwoordelijk voor de live-opnamen. Toen ik elf jaar geleden mijn eigen platenlabel wilde beginnen, vond ik hem daar de aangewezen figuur voor. We speelden als kleine jongens al samen en dat is altijd zo gebleven.'

Herman hecht veel waarde aan de stichting Colombine. Via die stichting heb ik veel contact met prinses Irene. Ze is een goede vriendin, maar ik heb echt geen relatie met haar. Voor mezelf vind ik die leugens niet zo erg, maar Irene heeft niet om die publiciteit gevraagd en mijn moeder wordt er ook vaak mee lastig gevallen. Morgen zal Jos Brink in zijn programma 'Zondagskinderen' veel aandacht besteden aan het Colombinehuis waarvan ik de initiator ben. Met mijn dochter Babette zing ik in dat programma twee liederen. Ik ben heel benieuwd hoe erop gereageerd wordt.

Je moet de stichting zien als de tegenhanger van Harlekijn. Harlekijn is de clown in mij, die reist en die rare sprongen maakt; Colombine is het verzorgende deel in me. Er staan weer allerlei optredens in het buitenland op het programma, vandaar dat ik extra geniet wanneer ik zoals nu een paar dagen thuis ben en wat extra tijd aan Gaėtane kan besteden. Vanavond gaan we met een aantal vrienden uit eten en dat zouden we eigenlijk veel vaker moeten doen.'Johan Lok