Haagse Post

0ok buitenland toont belangstellmg

Cabaret "Harlekijn" zal komend seizoen regelmatig op tv-scherm zijn te zien

oktober 1967

Utrecht — Het cabaret-chantant Harlekijn dat zaterdag in de voor dit doel niet bijzonder geschikte Utrechtse Tivoli-zaal met het nieuwe programma optrad voor zo'n 550 man sterke publiek, krijgt in het volgend seizoen voor da VARA-te'evisie een serie shows. Laurens van Rooyen en Herman van Veen zijn de twee rondom wie de shows worden opgetrokken. Zoals destijds gebeurde met Rudi Carrell en Tom Manders. De programma's worden opgezet in het genre-Harlekijn, dat men misschien cabaret-chantant kan noemen. Utrechter Laurens van Rooyen; „In elk geval zonder variété-toestanden met dansmeisjes",


Zaterdag 16 september stonden Harlekijn-mensen voor het eerst voor de Nederlandse tv. Herman van Veen en Laurens van Rooyen brachten enkele toppers uit het vorige programma, die zaterdag het 'Tivoli-publiek overtuigden van de grote mogelijkheden die Van Veen heeft. De komende winter zullen zij nog een- of tweemaal voor de tv optreden. Vorige week kreeg de Utrechtse groep de aanbieding om in het NTS-programma „Monitor", elke zondag op te treden met een soort herkenningsfilm, waarvan de tekst per week gewijzigd wordt op grond van actuele situaties. Men heeft echter besloten hierop niet in te gaan, omdat dan het exclusieve karakter van Harlekijn zou ver, dwijnen. Van Rooyen: „Het is een zeer interessante aanbieding, maar we willen geen schnabbelaars worden; we hebben alles op de ene kaart van de Harlekijn-formule gezet".

Harlekijn treedt regelmatig op voor radio, binnenkort ook voor de Belgische, De programma's zijn voor deze uitzendingen aangepast: men brengt voornamelijk „luisterliedjes", die theatereffecten kunnen missen. Over enkele maanden zal waarschijnlijk een grammofoonplaat uitkomen bij CBS of Polydor; eerst een single met twee topnummers van Harlekijn, gevolgd door een l.p. van een zaaloptreden.

Op het ogenblik werkt men aan de voorbereidingen voor een tournee door België. Harlekijn zal er 25 voorstellingen geven, die gesubsidieerd worden door het Davids- fonds, ingesteld om de kleinkunst in België van de grond te krijgen, In Nederland staan, avonden op het programma voor Haarlem, Eindhoven en Rotterdam. Voor de Belgische tournee wordt Harlekijn : versterkt met de Vlaamse Lisette Menens.

Harlekijn voelt het gemis van een vrouw in het programma. Voor de voorstellingen in Nederland heeft men aangetrokken Odille Janse, studente Spaans in Amsterdam. Van Rooyen: „Lisette en Odille zijn wat je noemt natuurtalenten, maar er moet juist daarom nog hard worden gewerkt voor we ze lanceren. Het moet direct goed zitten. We hebben Odille ontdekt tijdens een tv-opname van de VARA en vonden haar mogelijkheden nogal opzienbarend. Die worden nu dus uitgewerkt. Misschien zijn we zover voor de Nederlandse première van het programma op 27 oktober in de Singer Concertzaal te Laren. Ze maakt erg veel indruk op het publiek.

Na een paar jaar uitproberen beschouwt Harlekijn zich nu als een professionele groep. De overgangstijd met semiprofessionele activiteiten eindigde ongeveer een half jaar geleden, toen de groep o.a. in Esplanade te Utrecht een reeks van drie goed bezochte voorstellingen gaf. De professionele status is begonnen na mei, toen Herman van Veen en Laurens van Rooyen examen deden aan het Utrechtse conservatorium. Beiden zullen nu nog twee jaar moeten werken voor het einddiploma solo-spel (Van Veen: zang, Van Rooyen: piano). Laurens van Rooyen: „Er is een soort drieëenheid in Harlekijn: de komische toer, het persiflerende van Herman, die jazzy sound van de combo-Erik van der Wurff.
Ik heb zelf een image van de romantische concertpianist. Odille zal de jazzy sound versterken met haar optreden. De muziek is de kurk waar alles op drijft, maar het blijft gaan om de formule: muziek- tekst-presentatie. Harlekijn is geen cabaret, geen tour de chant, geen concert, maar het heeft wel overal mee te maken. We willen dat Harlekijn een begrip wordt zonder nadere omschrijving."