de Telegraaf
Annet de Jong

Eigenzinnig debuut van Anne van Veen

1 oktober 2010

AMSTERDAM - Overduidelijke Van Veen genen. Het is al vaker gezegd over Herman van Veens dochter Anne. De jonge kleinkunstenares heeft veel meegekregen van de authenticiteit van haar vader. Dat is ook te horen op haar debuut cd Bij Mij. Niet eenvoudig om altijd met hem vergeleken te worden, maar de Anne van zijn liedje lijkt zich daar niet veel van aan te trekken.


Als tegenhanger van ’Anne’ schreef de artieste het liedje ’Ouders’ over een meisje dat haar vleugels uitslaat en zich afvraagt of er nog wel van haar wordt gehouden als ze haar eigen keuzes maakt: ’Niet meer in jouw koor, maar net als jij midvoor’. Het zijn dit soort fraaie zinnetjes die raken.
Het gepassioneerde lied ’Bij Mij’ was ook al te horen als cover door, inderdaad, Herman van Veen. ’Ik wil je kruimels en je jas en je koffer, en je haren op mijn kussen, ik wil je…’.

In een liedje als ’De seizoenen’ wekt Anne met haar taal de elementen tot leven: ’Mijn maag draait als een wervelwind, ik gloei alsof ik vlammen vat’. Het zijn gedurfde liedjes, gespeend van cliché’s en met eigenzinnige zanglijnen. Dat is misschien wel het woord dat het beste bij Anne van Veen past, eigenzinnig.

Als zangeres en tekstdichter kan ze zich nog verder ontwikkelen, maar wat er nu staat, is al heel wat.Annet de Jong