LEIDSCH DAGBLAD
Maarten-Jan Dongelmans

Concert voor de vrede mist kippenvel

1 okt 2001

NIJMEGEN/GPD - Komt u voor de vrede of voor de muziek? Zo luidt de immer terugkerende vraag van het televisieploegje aan bezoekers van het benefietconcert 'Peace of music', gisteravond in de Nijmeegse Stadsschouwburg. De meeste van de 150 belangstellenden weten het eigenlijk niét zo goed. Zo'n inderhaast in elkaar getimmerd benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslagen in de VS, heeft altijd iets tweeslachtigs . En ook het concert zelf, dat per satelliet naar New York wordt gestraald, schept weinig duidelijkheid.


De chaos is zo erg dat er niet eens op schema om zes uur begonnen kan worden. Vlak voor aanvang komt het Rosenberg Trio vrolijk de schouwburg binnenwandelen. Vroege vogels zijn op dat moment al een kwartier eerder door het schouw- burgpersoneel met zachte hand uit de zaal gezet. Of de peace- seekers alstublieft in de hal de soundcheck willen afwachten.

Na een half uur kan het spektakel om de New Yorkers een hart onder de riem te steken begin- nen. Een invallende lady-speaker probeert zo goed en zo kwaad als het gaat in het Amerikaans het programma in te lei- den. Helaas, mevrouw krijgt geen geluid.
Ze blijft, zoals ze zelf zegt, een 'voice of the dark'. 'Really honoured' kondigt de speaker Herman van Veen aan. Hij is de eerste van de artiesten die iets over de ramp van 11 september - de aanleiding voor deze muzikale marathon - zegt. Hij praat over de verbijstering die zich van hem meester maakte. Een jiddisch lied 'voor iedereen die deze vermoorde taal nog mist' zorgt heel even voor kippenvel. Een emotie die het virtuoze Rosenberg Trio niet weet op te roepen.
En dan komt toch nog even de 'real American thing' om de hoek kijken.

Het koor Sing & Swing uit Coevorden glittert in het klatergoud van Broadway, terwijl opwekkende liederen klinken. Stand up! houden zij de New Yorkers voor.Maarten-Jan Dongelmans