Veluws Dagblad
Robin Brulnsma

Kunstkop

1 sep 1999

De politie legde het verkeer op de kruispunten even stil. Verbaasde automobilisten op de Stadsrlng vroegen zich af wat er aan de hand was. De koningin op visite? Een stoet koetsen klepperde over het asfalt. De gouden koets was er niet bij. Geen vorstin in Amersfoort. Wie dan wel?


De complete cast van Nachtvlinder, de nieuwste Nederlandse speelfilm van en met Herman van Veen. Alsof het koninklijke gasten betrof, zo werden Van Veen en zijn aan hang bij het Grand Théatre opgewacht. Rode loper en tientallen fans die hoopten een glimp op te vangen van Babette van Veen, Karin Bloemen, Katja Schuurman en natuurlijk vooral van Syb van der Ploeg, de Friese krullenbol van popgroep De Herman van Veen had, zo liet Universal Plctures weten, Amersfoort uitgekozen voor de galapremière van Nachtvlinder. Waarom altijd in de Randstad? Van Veen, enkele ja- ren woonachtig geweest in Soest, week uit naar de provincie en dat op zich Is prijzenswaardig. Zo werd Amersfoort heel eventjes een filmstad.

Natuurlijk moest het publiek buiten blijven. Een gala is alleen voor genodigden en hoe het er op deze party aan toeging, beschreef Chris Spönhoff daags erna met een in ironie gedoopt pennetje vlekkeloos in deze krant. Uiteraard was cultuurwethouder Tom de Man er om met zijn aanwezigheid aan te geven hoe vereerd Amersfoort zich voelde met het bezoek van Herman van Veen en zijn medewerkers. Normaal moet je om bij een filmpremière sterren te spotten naar Amsterdam. Amersfoort wentelde zich éven in de belangstelling van de media, van fotografen van de bladen, die met de camera in de aanslag hun plaatjes schoten.

Dan krijgt zo'n 'exclusieve visite' toch een dompertje achteraf als blijkt dat Universal Plctures, de maatschappij die de film in de bioscopen brengt, een publiciteitsoffensief heeft geopend om ons toch vooral maar op de schoonheid van Nachtvlinder te attenderen. Dus een paar dagen later konden de fans In Flgl in Zeist Van Veen en een deel van de cast in levenden lijve aanschouwen. En na Zeist kwamen andere plaatsen aan de beurt. Van Veen maakte dezelfde grapjes als in Amersfoort. Eerlijk is eerlijk, alleen in Amersfoort reden ze in koetsjes.Robin Brulnsma