UTRECHTS NIEUWSBLAD
Robin Bruinsma

Film Herman van Veen niet in bioscoop Utrecht


Uitgerekend in zijn geboortestad Utrecht wordt Nachtvlinder, de nieuwe Olm van Herman van Veen, niet vertoond. Noch bioscooponderneming Wolff, noch Pathé (Rembrandt) maakt een doek vrij voor de productie die morgen in première gaat.


"Dat is heel spijtig. Nachtvlinder mag je gerust 'een kind van ons noemen' en dan doet het zeer als Utrecht de film zo stiefmoederlijk behandelt. "Dat zegt Ron van Eeden, manager van Herman van Veen.

Gebrek aan kwaliteit moet de reden zijn waarom de Utrechtse bioscopen geen zaal inruimen voor Nachtvlinder. Marianne Wolff wil het niet met zoveel woorden zeggen ('dat is niet correct'). Ze vermoedt dat 'liefhebbers van het werk van Van Veen het wel prachtig zullen vinden'. Zelf voelt ze er niets voor Nachtvlinder te programmeren. "Plaatsgebrek," zegt ze, daarmee doelend op het aantal zalen. Maar in bijvoorbeeld bioscoop Catharijne draait The Matrix nu voor de twaalfde week; die film had toch kunnen wijken voor Nachtvlinder? Wolff; "Inderdaad, maar The Matrix trekt nog steeds een hoop publiek. Wat ik persoonlijk van Nachtvlinder vind, doet er niet toe. Mocht blijken dat veel mensen in Utrecht de film willen zien dan ben ik best bereid Nachtvlinder alsnog als ochtendvoorstelling te nemen."

Utrechtse fans moeten uitwijken naar Figi in Zeist of Grand in Amersfoort. Daar is Nachtvlinder wel te zien. Logisch, want in Amersfoort en Zeist waren Van Veen en zijn cast vorige week present om speciale voorpremières bij te wonen. Het team van Nachtvlinder reist met een bus door Nederland om de film te promoten. Manager Van Eeden: "En waar we ook komen, overal zijn de toeschouwers razend enthousiast. Alleen Utrecht doet niet mee. Daar geven ze de voorkeur aan de Amerikaanse filmindustrie."
Utrecht is óók de stad van het Nederlands Film Festival, dat op 22 september begint en waar Nachtvlinder ontbreekt. Programmeur Herman de Wit: "Heel jammer, wij willen elk jaar een totaal overzicht geven van de Nederlandse film en dan hoort Nachtvlinder er natuurlijk ook bij. Helaas, de film is ons niet aangeboden. Dat gebeurt zelden of nooit. Ik snap er niks van, wij zijn niet eens uitgenodigd voor de persvoorstelling en hebben ook geen band ontvangen. Nachtvlinder? Kan ik zinnig woord over zeggen, niet gezien."

Voor het ontbreken op hét podium van de Nederlandse film geeft Van Eeden de volgende verklaring: "Op 30 september komt Star Wars in de bioscoop, middenin de festivalweek. Daar willen wij niet te dicht op zitten, tegen StarWars valt niet op te boksen. Vandaar dat Nachtvlinder voor het festival uit gaat draaien."Robin Bruinsma