PHARMAC…UTISCH WEEKBLAD
C.J.H. Volturon

Herman van Veen: ''Natuurlijk doe ik mee aan de apothekersloop"

1 sep 1992

Op zaterdag 26 september 1992 gaat het gebeuren: de Colombineloop onder het motto "Apothekers Kilometervreters". Plaats van deze sportieve manifestatie is Het Land van Ooit in het Noordbrabantse Drunen. Naar verwachting zullen honderden apothekers, apothekersassistenten, KNMP-medewerkers en artsen deelnemen aan deze sponsorloop. Want het uiteindelijke doel van "Apothekers Kilometervreters" is om geld, veel geld, bijeen te lopen voor het Colombinehuis.


Ondanks de grote drukte in het leven van Herman van Veen - bijna dagelijks in het buitenland optredend met zijn nieuwe show - maakt de zanger/cabaretier en mede-oprichter van de Stichting Colombine tijd vrij om aan de lezers van het Pharmaceutisch Weekblad enkele achtergronden te schetsen.
Het gesprek vindt plaats bij Herman van Veen thuis in Soest. Hij zegt: "In de afgelopen twee jaar hebben de apothekers in totaal al zo'n É 70.000,- bij elkaar gelopen voor het Colombinehuis. Je krijgt de indruk dat je met een heel sportieve groep binnen de gezondheidszorg te maken hebt. En wat denk je dan? Wel, als de 'bazen' zo sportief zijn, dan zal dat wel zijn overgewaaid naar de assistenten. En dat zal bewezen moeten worden op 26 september."


Stichting Colombine


Wanneer de Stichting Colombine ter sprake komt, treedt de ernst binnen. Herman van Veen vertelt over het waarom van deze stichting. "Heel kort samengevat komt het erop neer dat wij ons ten doel stellen te helpen waar het mag en te helpen waar het kan. Dat helpen beperkt zich niet uitsluitend tot de situatie in Nederland. Ook buiten de grenzen zijn we actief, al kan ik mij voorstellen dat de projecten die we in eigen land hebben gerealiseerd - en belangrijker nog, willen realiseren - wat meer in de belangstelling staan".

Een van die activiteiten was enkele jaren geleden het bouwen van bacterie-arme kamers in twee ziekenhuizen, waardoor leukemiepatiŽnten beteren menswaardiger kunnen worden behandeld. De kosten - door de Stichting Colombine bijeengebracht - bedroegen maar liefst f 2.100.000,-.

"Menswaardig bestaan is voor ons een begrip dat als een rode draad door alle projecten loopt. Dezelfde rode draad moeten we terugvinden in het Colombinehuis dat in de buurt van Biddinghuizen in Flevoland zal verrijzen. Dit huis zal toegankelijk zijn voor kinderen die moeten opknappen van ernstige ingrepen of die aan een chronische ziekte lijden. Maar ook kinderen die onder moeilijke sociale omstandigheden leven, moeten er terecht kunnen. Een heerlijke tijd moet het worden zodat de accu opnieuw wordt geladen, samen met die van het gezin of de verzorgers", aldus Van Veen.


Sponsorlopen: populair


De realisering van het Colombinehuis wordt begroot op É 6 miljoen. Herman van Veen: "De grond hebben we al. Het geld moet bijeen gebracht worden door sponsoractiviteiten. 'Apothekers Kilometervreters' is daar een klinkend voorbeeld van. Sportiviteit en klinkende munt... mooier kan toch niet?", meent Van Veen.
In de afgelopen jaren heeft de Stichting Colombine aangetoond dat sponsorlopen populair zijn. "Het is ook zo eenvoudig. Je beslist zelf hoeveel kilometer je aan kan en vraagt dan aan vrienden, kennissen, familie, collega's, tja, noem maar op, of ze een bepaald bedraabiivoorbeel een knaak of vijf gulden per kilometer willen sponsoren. Iemand die voor de 10 kilometer gaat en van zes mensen É 2,50 toegezegd krijgt, loopt in korte tijd dan toch maar mooi É 150 bij elkaar. Dat is niet niks."

Na de vraag of hij op 26 september in Het Land van Ooit start voor de 5 of de 10 kilometer, of wellicht de halve marathon, krabt hij zich op het hoofd en antwoordt verbaasd: "Ik heb begrepen dat er speciaal voor kinderen een loop van 2 kilometer wordt uitgezet die hen leidt langs de leukste plekken in Het Land van Ooit. Misschien loop ik deze afstand wel twee keer!"


Aanmelden kan nog


Er bestaat nog steeds de mogelijkheid zich aan te melden voor "Apothekers Kilometervreters". Alle apothekers zijn enige tijd geleden meteen uitgebreide brief - voorzien van een antwoordkaart- over deze KNMP- activiteit geÔnformeerd.C.J.H. Volturon