Arnhemse Courant
kunstredactie

Prijs der Kritiek voor Herman van Veen

1 september 1975

AMSTERDAM -•- De Kring van Nederlandse Theatercritici heeft de jaarlijkse Prijs der Kritiek toegekend aan Herman van Veen om zijn „unieke theaterprogramma's, maar vooral voor zijn activiteiten voor Harlekijn Holland". De prijs wordt woensdagmiddag 3 september uitgereikt in de Gijsbreghtkelder van de Amstelbrouwerij aan de Mauritskade in Amsterdam. De AVRO-televisie zal ter gelegenheid van de prijsuitreiking een programma aan Herman van Veen wijden.


De stuurgroep van de Kring van Theatercritici stelt elk jaar een voordracht op van drie kandidaten, die volgens de stuurgroep een belangrijke stimulans zijn geweest voor het Nederlandse theaterleven in het afgelopen seizoen. De leden van de Kring brengen schriftelijk hun stem uit en de kandidaat met de meeste stemmen krijgt de prijs. Moeilijkheden zoals rond de Nipkowschijf, de prijs van de tv-critici, doen zich door deze procedure niet voor. Op de voordracht. stonden dit jaar Herman van Veen, de toneelgroep Theater en de toneelgroep De Appel. Van Veen kreeg de meeste stemmen.

Volgens de voordracht weet Herman van Veen in zijn tneaterprogramma's op volstrekt eigen wijze de diverse kunstuitingen met elkaar te verbinden. Van Harlekijn Holland is Van Veen de oprichter en een van de drijvende krachten. Hij legde op volkomen onbaatzuchtige manier uit eigen middelen de fundamenten om andere kunstenaars en groeperingen te stimuleren. Uit de veelheid van Harlekijnactiviteiten van het afgelopen seizoen worden genoemd de theaterprogramma's van Van Veen, de organisatie van het toernee van „Mistero Buffo" door de Nieuwe Scène, het Cyriel Verschaeve-programma, de uitgave van het tijdschrift Harlekijn Nieuws, alsmede de opzet van een serie klassieke grammofoonplaten Harlekijn Barok.

Herman van Veen begon tien jaar geleden zijn carrière. Bij een. optreden in het Haarlemse cabarettheater Haarloheim ontdekte schouwburgdirecteur Peter Lohr hem en gaf hem de kans in de schouwburg op te treden. Sindsdien heeft Van Veen met zijn programma's een enorm succes gehad; het vorig seizoen ook in West-Duitsland.