Tubantia

Enorm succes voor Herman van Veen in Duitsland

1 juni 1974

SCHIPHOL — Een 14- daagse toernee door Duitsland heeft de Nederlandse kleinkunstenaar Herman van Veen tot een beroemdheid in dit buurland gemaakt.
Nog enigszins beduusd van zijn succes, dat tot uiting kwam in overvolle zalen en zeer lovende artikelen in de Westduitse kranten, is Herman van Veen vrijdagmiddag uit Miinchen op Schiphol teruggekeerd, Hij heeft in totaal zes voorstellingen gegeven van de Duitse versie van zijn laatste Nederlandse programma in Hamburg. Keulen, Wieshaden, Mühheim en Munchen.



„Ik had nooit gedacht dat dit programma zo zou inslaan. Na afloop begonnen de mensen op de grond te stampen. In Wiesbaden werd zelfs geroepen om een Nederlands lied", zo vertelde hij na zijn aankomst op de luchthaven.
Een mogelijke oorzaak van dit voor hem onverwachte succes is volgens hem omdat, de vorm. van kleinkunst, die hij het publiek biedt, in Duitsland niet bekend is. Een van de kranten heeft geschreven: „Sinds Chaplin is er niemand waarmee Van Veen vergeleken kan worden".

..Toen ik voor het eerst in het Carré stond in. Amsterdam, dacht, ik; ik heb werkelijk bereikt wat ik bereiken wilde. Toen ik in de grote Duitse theaters, waar de historie van de grote kunst voelbaar is stond, had ik het gevoel opnieuw een ,,Carré" te hebben bereikt, waar ik het bestaan niet .van heb vermoed". ?.
De Stelling van Herman van Veen, dat theater 'n rechtstreekse emotionele toenadering is werd duidelijk door het Duitse publiek gewaardeerd. Behalve successen van voorstellingen met 2000 mensen, kreeg hij 36 aanbiedingen voor voorstellingen in Duitsland. „Ondanks dit succes en met de wetenschap dat ik volledig daar zou kunnen werken blijft Nederland mijn basis. Ik wil wel toernees naar Duitsland maken maar ik vestig mij er niet", aldus Herman van Veen. ;


In november


In november gaat hii voor een tweede toernee naar Duitsland terug. Het ligt in de bedoeling daarna voorstellingen te geven in Wenen en Zürich. In oktober wordt de tweede Duitse langspeelplaat van Herman, met daarop een gedeelte van zijn laatste programma, uitgebracht.