Meppeler Couranr

Nieuw Nederlands talent in Meppel

HERMAN VAN VEEN IS EEN BEGAAFD ARTIEST

1 april 1968

Alles wat er maar in Holland op cabaretgebied gebeurt, ga ik bekijken, Gisteren heb ik een brief geschreven aan een heel talentvolle jongen, die ik van 8 tot 10 uur in de Haarlemse Schouwburg praktisch alleen heb bezig gezien. Deze Herman van Veen — 22 jaar — deed me van verbazing én van de lach bijna van mijn stoel tuimelen. Een prachtig talent, hij ie nog volkomen onbekend maar heeft een zeer goede toekomst in dit vak in handen !


Als bovenstaande mening gezegd wordt door niemand minder dan Wim Kan (In: ,,Tussen de rails"), dan kan de jonge Utrechtse cabaretier Herman van Veen daar terecht trots op zijn. Hij is ook ongewoon begaafd en we mogen dubbel blij zijn, .dat er vanuit de jeugd een zo positief ingesteld artiest naar voren komt. Dat hebben we kunnen merken in een gesprek, hetwelk we met deze jonge kleinkunstenaar mochten hebben in Meppel.


OUD-MEPPELER


Onze stad is voor Herman van Veen 'n bekende plaats, want zijn vader werd er geboren en „oom Henk" (Henk van Veen) en „oom Jan" (Jan Bralten bij wie hij geregeld logeert) zijn zelfs voor een jonge en zeer hard werkende artiest als Herman van Veen figuren, die je zo nu en dan eens even moet ontmoeten. (13 april). '
Daaruit ontstond ook het idee om op zaterdag voor Pasen in Schouwburg Ogterop het cabaret „Harlekijn" te engageren, waarin Herman van Veen de hoofdrol speelt.
Dit optreden is de premičre voor het Noorden, misschien voorlopig zelfs wel de enige mogelijkheid, omdat een tournee door Japan en een tournee door Spanje op het programma staat.


CONSERVATORIUM


Na zijn conservatoriumopleiding te Utrecht gebruikte Herman van Veen zijn natuurlijke aanleg en harde klassieke vorming om het Nederlandse cabaret een krachtige, jeugdige én verantwoorde — impuls te geven. Het resultaat (na twee jaar hard werken) is werkelijk verbluffend te noemen.
De meest zure en scherpe criticus sloeg over in een geestdriftige recensent na het aanschouwen en aanhoren van hetgeen Herman van Veen bracht. Deze Utrechtse (Meppeler-) jongeman heeft al een dergelijke allure bereikt, -dat zoals Het Vrije Volk schreef —"de zaal na een uur tot een bijna hysterische ovatie kwam, waarin al het telkens opgestapelde plezier zich ontlaadde".

Met „Harlekijn" van Herman van Veen staat cabaretminnend Meppel zaterdag 13 april in Schouwburg Ogterop wél iets bijzonders te wachten!
Wie een voorproefje wil hebben, kan Herman van Veen op 4 april a.s. zien en horen in het VARA-televisieprogramma.