de Morgen (B)

Schilderijen

1 april 2010

"Van de een op de andere dag ben ik zomaar op mijn zestigste gaan schilderen, heb er niet voor geleerd. Niemand gevraagd, misschien voortgezet waar mijn vader nooit aan toe is gekomen, een schilder te worden. Hij was graficus, die in zijn spaarzame vrije tijd houtsneden maakte, schilderijen van papier plakte. Heb doeken gekocht, tubes acryl, spuitbussen, kwasten, messen, borstels, sokken, T-shirts en ben aan de gang gegaan. Vang licht in kleur, alsof je sneeuw bewaart. Van uit het hart in een roes, telkens weer. Iemand las over mijn doordeweekse schilderkunst, kwam kijken en vroeg of hij mijn gekwast mocht exposeren, alles werd verkocht, had er geen een meer. Prima, kan ik in de herfst van mijn leven mooi voortgaan met iets nieuws schilderen." (Herman van Veen).


"Herman van Veen's schilderwerk is abstract en grotendeels monochroom. Hooguit zie je er soms iets dat lijkt op een varen, in verwerkt. Maar voorts speelt Van Veen een spel met een evenwicht dat je niet in stand kunt houden. In elk schilderij zit een lichtere vlek die als het ware aanbotst tegen, of gevangen zit in, een donkere massa van dezelfde kleur. Imperfectie is het grote thema. Het licht kan het nooit van het duister verliezen. 'Het komt steeds goed', zegt hij. Maar de schade is vaak enorm en bij voorkeur te vermijden. Zie je in zijn schilderijen plots geen warmrode of herfstbruine vlakken meer, dan worden ze pamfletten die iets onvermijdelijks uitstralen, maar toch hoop geven." (Peter Vantyghem -De Standaard).

Na de schitterende doortocht van Herman van Veen vorig seizoen met de voorstelling 'Een dag in September' zijn we fier dat we hem opnieuw mogen verwelkomen in de VELINX.

Dit seizoen is deze veelzijdige kunstenaar te gast in de VELINX met een tentoonstelling van zijn schilderijen. Sinds Herman van Veen begon met schilderen heeft hij ook wat zijn schilderkunst betreft een drukke agenda. Hij stelt regelmatig tentoon in Duitsland, BelgiŽ en Nederland en creŽerde en exposeerde op CuraÁao en in CC De Velinxwww.develinx.be

Waar en wanneer
CC De Velinx
Dijk 111, Tongeren
elke week van 3 april tot 8 mei elke dag behalve zondag di van 9:00 tot 19:00 ma, wo, do en vr van 9:00 tot 18:00 za van 14:00 tot 18:00