het Centrum

Herman is terug uit "Mierenhoop" Japan

3 mei 1968

SCHIPHOL, 3 mei - Met een vliegtuig van de Philippine Airlines is de Utrechtse cabaretier Herman van Veen vanmorgen om zeven uur op Schiophol aangekomen. Een jaar geleden genoot hij met zijn groep Harlekijn, nog maar een betrekkelijk geringe bekendheid, maar hij heeft zich binnen enkele maanden in een verbazingwekkend tempo naar de top gewerkt. Vanmorgen keerde hij terug uit Japan, waar hij is opgetreden voor de Nederlandse kolonie en een niet geplande opname voor de Japanse televisie maakte.


In de perskamer van de vlieghaven werd hij opgewacht door zijn ouders en leden van zijn groep, die de reis niet hebben meegemaakt. "Geweldig", was zijn eerste reactie op de foto's van zijn tijdens de toernee geboren dochter Babette, die met een brief "welkom papa" zijn tafel sierden.

"Het is een krankzinnig land, Japan.- Je slaat achterover van de hoeveelheid mensen, die daar door elkaar krioelen. Het komt op je af als een mierenhoop. We kwamen op het vliegveld bij Tokio de hal binnen, je zag geen stukje grond meer, alleen maar mensen, mensen en nog eens mensen".

Te kort

Voor Herman van Veen, die met pianistjsecretaris Laurens van Rooij- en op 27 april naar Japan vertrok, is het verblijf daar te kort geweest om een echte indruk te krijgen van het land. "Onze tijd werd helemaal in beslag genomen door het optreden en de opnamen voor de televisie; een rechtstreekse uitzending op de verjaardag van de Keizer, 30 april." Het heeft in ieder geval lang genoeg geduurd om hem te inspireren tot enkele nieuwe cabaret-nummers.

Vermoeid

Bleek en vermoeid -- "ik zat de hele reis ingeklemd tussen een stel Japanners en een levensgrote speelgoedbeer" - vertelde Herman van Veen, dat hij bijzonder onder de indruk was geraakt van de enorme discipline, waarmee de Japanners een televisie-programma maken.

"Het was zo ontzettend technisch, daar kan je je hier gewoon geen voorstelling van maken. Er lopen 80 man om je heen te springen met lichtmetertjes, camera's, weet ik veel, waar ze vandaan komen - uit alle hoeken en gaten - weet ik niet, maar er wordt geen woord gezegd. Alles gaat in stilte en iedereen weet wat hij moet doen."