LUISTER

Santa Claus

00 dec 1998

DE DRIE VAN:
Welke drie cd's zou u meenemen naar een onbewoond eiland? Deze vraag stellen we aan musici, muziekliefhebbers en natuurlijk aan onze eigen medewerkers.Santa Claus


Welke cd's zou ik meenemen naar een onbewoond eiland? Nou, de Noordpool, waar ik doorgaans verblijf, is zo ongeveer het equivalent van een onbewoond eiland. En cd's, die hebben we hier genoeg. Natuurlijk moeten we de meeste ook weer als cadeautje weggeven, maar er blijft genoeg moois slingeren om de zomermaanden door te komen.
Nu verwacht iedereen natuurlijk dat de kerstman in zijn cd- top-10 Stille Nacht of Rudolph the Rednose Raindeer zou hebben staan. Nee dus! Eerlijk gezegd komen die liedjes me de neus uit! Maar om dan toch een beetje aan het verwachtingspatroon te voldoen zal ik me beperken tot mijn favoriete kerstmuziek.

Geen kerst is compleet zonder Bachs Weihnachtsoratorium. Daarmee moet Eerste Kerstdag gewoon beginnen, anders trek ik het niet. Het openingskoor 'Jauchzet frohlocket' brengt me meteen in de juiste sfeer. De uitvoering van het Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe (Virgin) vind ik de allermooiste.
Niet echt kerstmuziek, maar wel schitterend van sfeer, is de cd Ev'ry Time I feel the Spirit, waarop countertenor Derek Lee Ragin bekende spirituals ten gehore brengt. Vooral de stukken die hij helemaal in zijn eentje, zonder het koor en de musici zingt, zijn weergaloos in hun oprechte eenvoud (Channel).

Ja en dan toch maar wat kerstliedjes, maar welke? Iedere beroemde zanger heeft wel zijn eigen kerstplaat gemaakt en verdient er over mijn rug een goede duit mee. Als ik dan moet kiezen, wordt het een lp uit 1979, waarvan ik niet eens weet of die ooit op cd is gezet. Het betreft Nederlandse kerstliedjes gezongen door Herman van Veen, begeleid door een ensemble onder leiding van Ton Koopman (Harlekijn). Later heeft Van Veen deels dezelfde, deels andere liedjes nog eens opgenomen voor Erato, maar deze lp is treffender, minder gelikt. En waar hoor je anders nog eens die kerstliedjes uit de oude doos als A la berline postiljon, O suver Maeght van israel of O herders, verlaat uw bokskens en schapen?

Dit is dus mijn cd top 3: de keuze van een muzikaal volledig ongeschoolde dikkerd, die jammer genoeg nog geen cd-speler in zijn slee heeft laten inbouwen. Misschien moet ik dat maar eens bovenaan mijn Sinterklaaslijstje zetten.