De GAY krant

Theaterfotograaf Jan Swinkels in Carré en nieuwe De La Maroktober 1984
Tot eind december is in theater Carrť (Amsterdam) een grote overzichtstentoonstelling te zien bestaande uit zo'n honderd kleurvcrgrotingen van het werk van Jan Swinkels uit Best. Swinkels, van wie ook regelmatig foto's te zien zijn in De GAY Krant, heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn foto's van theatervoorstellingen, cabaret, show, opera, toneel, ballet en van zijn werk voor de Pro-Juventute-kalender.


Opdrachtgevers van Jan Swinkels, waaronder bekendheden als Herman van Veen, Seth Gaaikema, Jasperina de Jong en zelfs een prinses, kozen bewust voor hem omdat Jan vindt dat iedereen die zichzelf laat fotograferen ook het recht zou moeten hebben zelf te bepalen wat er met die foto's gebeurt. Wil de opdrachtgever niet dat het werk gepubliceerd wordt in bepaalde bladen dan is de betreffende foto ook voor geen geld ter wereld bij Swinkels te koop.


INTERNATIONAAL


Swinkels doet dit werk nu zo'n 15 jaar. Hij studeerde aan de Academie voor IndustriŽle Vormgeving in Eindhoven.
Onder de meest bekende door hem gefotografeerde artiesten horen: Shirley Bassey, Andree van Duin, Robert Paul, Martine Bijl, Jos Brink, Koot en Bie, Freek de Jonge, Seth Gaaikema en Herman van Veen.

Ook zijn foto's van de Nederlandse Opera Stichting, het Nederlands Dans Theater en het Nationale Ballet genieten internationale bekendheid.