Flair

Kinderen met beroemde ouders

jan 1999

Arthur Kristel is behalve de zoon van Sylvia Kristel, ook het kind van schrijver Hugo Claus.


Arthur heeft net de opnamen van De Nachtvlinder achter de rug, de nieuwe film van Herman van Veen met Babette van Veen in de hoofdrol. Het is Arthurs eerste grote rol als acteur. Herman van Veen ontdekte Arthur toen hij naar een programma keek waarin Sylvia Kristel werd geïnterviewd. Ondanks zijn verse roem, werkt Arthur als barman in Utrecht.
"Toen ik voor het eerst tegen mijn moeder zei dat ik wilde acteren, was ze daar niet zo blij mee. Ze vond me, net als zichzelf, te gevoelig voor het vak. Nu ik zelf heb geacteerd, begrijp ik pas wat ze daarmee bedoelde. Ik heb geen acteeropleiding gevolgd. Als ik een scène speel waarin ik kwaad moet zijn, word ik na drie takes echt opgefokt en boos. Als ik verliefd moet zijn, word ik verliefd en hou ik op dat moment écht van mijn tegenspeelster. Om een uur later een gebroken hart te hebben. Ik kan niet terugvallen op een opleiding, ik leef me helemaal in en word die persoon. Dat is té emotioneel, dat hou ik niet vol.

Ik speel al lang met het idee om te gaan acteren. Stiekem wist ik wel dat ik uiteindelijk gewoon zou móeten. Maar om een succesvol acteur te worden, heb je een sterke discipline nodig. Moet je vastberaden zijn en dat ben ik niet. Ik ben meer een dromer. Ik denk te lang na over dingen en doe te weinig.

Bovendien twijfelde ik een beetje of ik het wel echt wilde. Als klein kereltje zag ik het circus dat zich rond mijn moeder afspeelde en zag ik dat zij daar eigenlijk alleen maar heel moe van werd. Ik wist niet zeker of ik wel in de picture wilde staan. Ik twijfel nog steeds. Toen ik wat jonger was, dacht ik: 'Arthur, leer een vak' en ik volgde de MEAO. Maar het werd toch acteren. Ik heb daar geen illusies over. Ik zie mezelf niet in de voetsporen van mijn moeder treden. En dat geldt ook voor mijn vader. Dat zijn allebei zulke heftige mensen, als dat je ouders zijn, is het moeilijk om ze op hun vakgebied te overtreffen. Ik heb liever de ambitie om gewoon een goed acteur te worden. Ik heb eens een screentest gedaan voor Goudkust. Maar ik was toen zo nerveus dat ik het verknalde. Naar de screentest van De Nachtvlinder ging ik daarna veel relaxter, ik dacht dat ze me toch niet zouden nemen. Dat bleek de goede instelling te zijn, want diezelfde dag hoorde ik dat ik de rol had. Ik had al een figurantenrolletje in een film van mijn moeder en een denkbeeldige Jezus in een Belgische film gespeeld, maar De Nachtvlinder was mijn eerste echte rol met tekst. Mijn moeder vond het geweldig dat ik met Herman van Veen ging werken, dat vindt ze één van de weinige integere mensen in dit vak.

Ik zie mijn moeder meer als een zus; ik ben opgevoed door mijn oma en tante. Mijn moeder leidde een hectisch leven en mijn vader zat altijd met zijn hoofd in de boeken. Ik ging wel af en toe met mijn ouders mee naar gastoptredens. Daar vertelde iedereen me altijd hoe mooi en leuk ze me vonden. Ik ben een beetje bang geworden voor al die glimlachende mensen. Het heeft me sceptisch gemaakt voor het acteerwereldje. Ik ben erg down to earth, juist omdat mijn ouders zijn wie ze zijn."