Utrechts Nieuwsblad
JdW

Cabaret Harlekijn:
talentvolle groep

1968

Na drie maal in ongeveer een jaar tijd het cabaret Harlekijn te hebben gezien, en dan vooral Herman van Veen, bekruipt mij het gevoel dat dit jonge Utrechtse talent zijn ruim aanwezige kwaliteiten wat slordig gebruikt. Hij is veelzijdig maar wil te veelzijdig zijn. Ik geloof dat een dergelijk streven ten koste van het karakteristieke van een artiest gaat, Vooral daar het in dit geval om een nog jonge artiest gaat, één die nog maar kort het Utrechts Conservatorium achter zich heeft gelaten. Herman van Veen zal heel gewoon als ieder ander de tijd moeten nemen zijn talenten te ontwikkelen en zijn kunnen bij te schaven.

Het programma, eveneens Harlekijn getiteld, is niet geheel nieuw. Veel nummers uit het programma van ongeveer een jaar geleden werden ook nu weer gebracht. Het is geen verarming omdat ze goed zijn Maar Herman van Veen is er achter gekomen waarmee hij het meeste succes heeft (Schuintam- boers) en dat wordt dan zo uitentreuren gespeeld dat het nog vervelend wordt. Soms ook wordt de tekst van een liedje opgeofferd aan de presentatie en dat is ook niet altijd een verrijking. Temeer daar Van Veen over een fraaie stem beschikt zodat bij een liedje dat het van de tekst moet hebben hij beter even op kan houden gek te doen.

Ondanks deze bezwaren was het zaterdagavond in de Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg een plezierige avond. Herman van Veen danst, musiceert en parodieert op een aanstekelijke, kwajongensachtig te noemen manier en met het gemak van een geroutineerd vakman, Hij wordt daarbij gesteund door de uitstekende pianist Laurens van Rooyen en een al even goed combo onder leiding van Erik van da Wurff. Zij zijn niet bang voor muzikale grapjes waarvoor een uitgelanceerde timing nodig is.'

In dit programma trad als gaste op Ploortje Klomp. In een lange zwarte jurk zong zij charmant enkele liedjes over liefde en eenzaamheid. Haar sobere voordracht verdroeg zich als afwisseling goed met de uitgelatenheid van Herman van Veen.


Harlekijn is 8, 9, 10 en 17 januari nog in de Blauwe Zaal.JdW