Ton Ouwehand
Twentsche Courant Tubantia
Wilmink krijgt festival 12 mei 2009

Wij weten wel waar Willem Wilmink woonde. De Enschedese dichter wordt op een groots, vier dagen durend festival geëerd. Met veel voorstellingen, een wandeling en natuurlijk een broodje poep.

Willem Wilmink was nog maar net overleden of er werd al gesproken over een festival. Veel te vroeg, vond Frank Deiman, die de laatste vijftien jaar met de dichter was opgetrokken. Maar toen de tijd langzaam rijp leek, opperde Wilminkkenner en dichter Bert de Haan het idee van een marathon met teksten van de Enschedese dichter. Niet beseffend wat dit plan teweeg zou brengen. Laat staan dat hij zich realiseerde dat dit idee zou uitdraaien op omvangrijk festival dat zich van 4 t/m 7 juni zich op verschillende plekken in Enschede gaat afspelen. Dinsdagavond werd in de Grote Kerk op de Oude Markt de aftrap gegeven voor het Willem Wilmink Festival. Met een optreden van het Willem Wilmink Koor onder leiding van Rogier IJmker. En Herman van Veen met zijn vaste uit Enschede afkomstige begeleider Edith Leerkes. Hij zong stukken van zijn nieuwe cd ‘Uit de tijd gekomen’, met teksten van de dode dichter.
Van Veen vertelde dat hij Wilmink ontmoette toen hij zeventien was. Hij zingt zijn teksten al 45 jaar en hij verzekerde dat men over de hele wereld weet heeft van Wilmink. Het eerste exemplaar van de cd was voor Frits Spits, die er in zijn dankrede nog even op wees dat hij een moeder heeft met Twents bloed. Ze kwam uit Vroomshoop, ze was kinderboekenschrijfster en Spits herinnerde zich dat ze zich in haar beste passages van Twents bediende, de voertaal van Willem Wilmink.
Het festival begint op donderdag 4 juni in de Grote Kerk onder de noemer In den beginne met o.a. Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie en Jan Boerstoel. Het orgel wordt bespeeld door Gijs van Schoonhoven. De Nationale Reisopera doet die avond in Concordia een Wilmink-vertaling van de opera Candide van Leonard Bernstein.
Wilminks teksten komen die vier dagen terug in pop, jazz, klassieke muziek, kleinkunst, een familievoorstelling in een circustent en een door Daphne Bunskoek gepresenteerde gala-avond, althans dat was de werktitel tot men zich realiseerde dat Wilmink zelf het in zijn teksten klein en dichtbij huis hield. ‘Ik droomde dat ik wakker was’ is de nieuwe noemer. De door Fred Florusse geregisseerde avond waaraan wordt meegewerkt door Erik van Muiswinkel, Wieteke van Dort, Sandra van Megen, Frank Groothof, Herman Finkers, Daniël Lohues, Roosbeef, Ernst Daniël Smid, Joke Bruijs, Sara Kroos, Maarten van Roozendaal Nathalie Baartman, Maaike Martens en vele anderen wordt zaterdag en zondag gehouden in het Nationale Muziek Kwartier. Wilminks volksopera De Pathmosprinses krijgt twee nieuwe uitvoeringen in Concordia.

Ook maakte Koos Meinderts die avond duidelijk dat er een Willem Wilmink Prijs komt, voor het beste kinderlied. Het is een initiatief van Sjoerd Kuyper en hem. De tweejaarlijkse prijs, een geldbedrag van 5000 euro en een beeldje, zal altijd in Enschede worden uitgereikt. De datum voor de eerste maal staat al vast. Op 24 oktober 2010 zal de prijs voor het eerst worden uitgereikt. En Meinderts voegde aan deze informatie schalks toe dat het geldbedrag 1500 euro hoger ligt dan bij de Annie M.G. Schmidt Prijs.
Aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag rijdt een speciale Wilmink gedichtentrein door Overijssel. Met aan boord o.a. Bert de Haan, provinciaal bestuurder Dick Buursink en accordeonist Leen Hoogenboom die op alle stations worden welkom geheten door een plaatselijke artiest, een burgemeester, een bibliotheekfunctionaris en een schoolklas. Dit alles om te laten weten dat men van 4 t/m 7 juni in Enschede moet zijn.