het Vrije Volk

Herman van Veen wereldwijd bezig

22 november 1990

Net terug van voorstellingen in Kopenhagen en Londen, is de entertainer Herman van Veen afgereisd naar Chicago. Daar speelt hij zijn theatershow in een serie tot en met 25 november.


Hij is de laatste tijd druk geweest met het planten van bomen als startpunt van een inzamelingsactie van UNICEF, waarvoor Van Veen reeds sinds 1968 actief is.
Volgens onthutsende cijfers sterven dagelijks 40.000 kinderen in de gehele wereld. Met de ingezamelde gelden wil Herman van Veen de ontwikkeling van een inentingsprogramma mogelijk maken.
Medisch wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het binnen niet al te lange tijd moet lukken kinderen eenmalig een levenslang werkende injectie te geven tegen 15 meest voorkomende ziektes. De eerste boom werd op 15 september geplant door minister Pronk in het Kasteelpark te Drunen ,op de grens van Het Land van Ooit en Nederland", zoals Herman het zei. In New York plantte hij eind september de tweede boom bij het gebouw van de Verenigde Naties in het kader van de Wereldtop voor Kinderen. Daarbij waren 71 regeringsvertegenwoordigers aanwezig. Die van Nederland niet, trouwens. De New York Times vond dit zo belangrijk, dat het item de voorpagina haalde en NRC Handelsblad concludeerde dat dit de eerste keer was sedert 1967 dat een Nederlands item zo'n prominente plaats kreeg.

Herman van Veen hervat zijn toernee van anderhalve maand door ons land op 20 maart. Daarna speelt hij zijn show in de Franse taal van 10 tot en met l3 mei in Brussel en van 17 mei tot en met 8 juni in Parijs. Er zijn net twee boeken van hem uit. 'De Clowns' begeleidt de gelijknamige Duitse televisieserie die in ons land door Veronica werd uitgezonden en 'Propvol' is geschreven in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken. Het wordt op tal van basisscholen gebruikt.

In de platenstudio maakte Herman van Veen 'Goedemorgen' met de liedjes uit de tv-serie Alfred J. Kwak.' Binnenkort verschijnt de CD 'A Souvenir,' met 16 titels in vier talen, opgenomen in Carré, op Broadway en in Carnegie Hall te New York, I'Olympia en in het Hamburgse Schauspielhaus.
Voor Herman van Veen een bevestiging van zijn internationale erkenning: zijn geluidsdragers verschijnen nu viertalig, wereldwijd.