www.regiohoogeveen.nl
Walk of Veen 28 maart 2008

Hoogeveen - Een van Nederlands grootste muzikale artiesten aller tijden, Herman van Veen, zal vanmiddag ( vrijdag 28 maart ) om 16.00 uur opgenomen worden in de “Walk of Veen” in Hoogeveen. Dit zal plaats vinden in theater De Tamboer in Hoogeveen alwaar Herman van Veen zijn peperdure handen zal plaatsen in het cement van de steen. Daarmee is hij voor altijd vereeuwigd aan Hoogeveen. Aansluitend zal Herman van Veen optreden in het prachtige theater De Tamboer.

Herman van Veen groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin. Hij studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt zijn voorstellingen in vier talen. Na een verzoek van Unicef Nederland en het Haagse Residentie Orkest schreef Van Veen in 1976 een theatervoorstelling over de moedige eend Alfred Jodocus Kwak. Van zijn hand verschenen tot op heden 150 cd’s, 12 dvd’s, een zestigtal boeken, tientallen scenario’s voor onder meer de speelfilms Uit elkaar en Nachtvlinder en voor de muziektheatervoorstellingen Jukebox, de Kamerrevue, Lune, The First Lady (samen met Lori Spee), Chanson de Daniël, Mata Hari en Windekind. Inmiddels schreef Van Veen Een Dag in September en werkt hij aan Margot. Deze jongste twee voorstellingen zullen in 2009 te zien zijn.

Hij was jarenlang vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur voor Unicef Nederland. Van Veen is drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen. In 1993 werd hij door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 kreeg hij uit naam van de Duitse Bondskanselier het Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de Duits-Nederlandse verhoudingen.
In de loop der jaren is Van Veen vele malen onderscheiden, onder meer met de Goldene Kamera (Alfred Jodocus Kwak), een Silberne Bär (filmfestival van Berlijn), acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2002, de Prix d'Humanité, Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale 2003 voor de theatervoorstelling en cd Chapeau, le Prix de l’Organisation Internationale de la Francophonie 2003 voor de cd Chapeau en met diverse prijzen op The International TV- en Filmfestivals in New York.
In 2004 werd hem de World Peace Flame overhandigd, een symbool voor vrede, vrijheid, eenheid en waarheid, geïnspireerd op de eeuwige vlam die in het huis van Mahatma Gandhi brandt. De Club of Budapest reikte in 2005 aan Van Veen de Planetary Consciousness Award uit, een onderscheiding die ook Michail Gorbatsjov en Nelson Mandela ten deel viel. In februari 2008 werd er een Nederlandse postzegel van hem uitgebracht, een mijlpaal die, naar eigen zeggen, de helft van zijn leven markeert. Vandaag krijgt hij dan ook nog zijn Maquette in de Walk of Veen.
“Een zeer imponerende levensoverzicht van deze grootse arties”, aldus Albert Jan Vos, directeur van het Luxor Theater Hoogeveen en initiatiefnemer van deze toeristische trekpleister voor Hoogeveen. “Toen ik nog jong was en pianoles kreeg wou ik perse het nummer ‘Opzij’ leren spelen. Saillant detail is dat de titel van dit nummer ook gegeven is aan een ander project van het Luxor Theater: Opzij!; CleanTeam Hoogeveen, welke iedere zondagmorgen het uitgaansgebied ontdoet van het uitgaansvuil in het centrum van Hoogeveen, en nu geeft deze rasartiest zijn medewerking aan dit unieke project in de Culturele Hoofdstad van Drenthe”.

Wij zijn bijzonder trots dat wij Herman van Veen, na Marcus van Teijlingen, Erik Hulzebosch, Bert Visscher, de Golden Earring en Guus Meeuwis, mogen toevoegen aan dit unieke project in Hoogeveen”.
Bijzondere dank is Albert Jan Vos verschuldigd aan De Tamboer en Harry de Jonge, voor de samenwerking in dit project.

Volgende week worden de stenen ingelegd in de straat, te beginnen bij het Luxor Theater om uiteindelijk te eindigen bij De Tamboer. Na afloop van het hartstochtelijke jaar moet de verbinding tussen de bioscoop Luxor en het theater De Tamboer zijn gelegd. Hoogeveen is momenteel Culture Hoofdstad van Drenthe onder de noemer Hartstocht in Hoogeveen.

Het evenement duurt nog tot begin september.


origineel bericht plus foto's plus video.