ERIC VAN DER VELDEN
AD
Uitmarkt ongehoord zonnig 1 sept 2008

AMSTERDAM - Donkere wolken die zich samenpakten boven de Amsterdamse Uitmarkt. Voor de actievoerders van Hoed, waar ben je meer bezig? zou het passende symboliek zijn geweest, maar het weer besliste voor de ruim half miljoen bezoekers afgelopen weekeinde gelukkig heel anders: on-Nederlands stralend.

De actievoerders hadden het sowieso lastig. Leg maar eens uit in een omgeving met een ongehoord groot, gratis en veelzijdig cultureel aanbod, dat het niet goed met de cultuur in Nederland dreigt te gaan. De hoed (minister Plasterk, zo aangeduid omdat hij zich regelmatig met een flamboyante Bob Dylan-hoed vertoond) kreeg het zondagmiddag dan ook niet echt lastig in het hol van de leeuw, waar hij zich kritisch liet interviewen door Clairy Polak.
De gesubsidieerde groepen schitterden overigens door afwezigheid op de 30 podia op het Oostelijk Haventerrein. Geen Willem Breuker die liet horen waarom het geluid van zijn collectief niet mag verdwijnen. Geen regie van Theu Boermans, zodat iedereen zelf met eigen ogen en oren kan oordelen hoe onmisbaar zijn Theatercompagnie is. Wel optredens van grote, totaal niet ter discussie staande instituten als het Koninklijk Concertgebouworkest (uitgezonden door de AVRO) en het Nationale Ballet.

Het nadrukkelijkst aanwezig op de drukke maar niet overdrukke 31ste Uitmarkt waren de jongens en meiden uit vrije circuit. Grote publiekstrekkers als Herman van Veen, Lang Frans en Alain Clark en rijzende sterren als Joy Wielkens, Leines en Alex Roeka tekenden broederlijk voor een gedreven nonstop-show. Daar kregen ze géén cent gage voor, want hoe succesvol deze nationale seizoensopening inmiddels ook is, de afspraak blijft: gratis spelen in ruil voor publiciteit.

Parijs kwam dit jaar de kunst in Amsterdam afkijken. Binnenkort krijgt de Franse hoofdstad ook een Uitmarkt. ,,Met 100 groepen’’, vertelt een tevreden Uitmarktmanager Roeland Dekkers, ,,maar zo klein zijn we ook ooit begonnen.’’ Komende twee jaar verhuist de Uitmarkt weer terug naar de binnenstad. Dit in verband met bouwwerkzaamheden rond het Centraal Station en het evenement Sail. ,,Ik heb daar een dubbel gevoel over’’, zegt Dekkers, ,,Het voordeel van het Oostelijk Haventerrein met zijn Java-eiland is dat je de ruimte hebt om de sfeer van een echt festivalterrein te creëren. Maar in het centrum heb je alle theaters op loopafstand en dat betekent dat je de meer intieme optredens een betere plek kan bieden.’’