JAN VAN STIPRIAAN LUÏSCIUS schreef 27 sept 2007 in Gooi en Eemlander


Hermanus' verwondering


DOOR JAN VAN STIPRIAAN LUÏSCIUS

HIIVERSUM - Als Professor Paljas von Pinguin in de animatieserie Alfred Jodocus Kwak wist Herman van Veen al heel wat kinderen te boeien. Nu nog, ruim een kwart eeuw nadat de serie op tv werd uitgezonden. Van Veen gaat het nog een keertje proberen, eerst met alleen het stripboek 'Hermanus 1. Onzinnige avonturen'. Later wellicht met een tv-serie. Tenminste als Van Veen en tekenaar Jan Bart Dieperink erin slagen een omroepbons enthousiast te krijgen. Dinsdag werd het eerste exemplaar van het stripboekje in Theater Gooiland in Hilversum door cabaretkenner en Avro-presentator Kick van der Veer aan Herman van Veen en Jan Bart Dieperink overhandigd.

Dieperink over 'Hermanus l':
"De strip is woordloos, een pantomimestrip met clowneske doordenkertjes, of de avonturen van een zwart/witte jas. Het zijn", aldus de oprichter van Crazie Dutch Men, "beeldgrappen waarin de clown 'Hermanus' op gezette tijden letterlijk uit het kader treedt." Overigens werd de strip eerder in het Algemeen Dagblad afgedrukt. Die werd eind 2005 noodgedwongen stopgezet na de fusie van het AD met een aantal Wegener-kranten.
'Hermanus' is niet ontsproten uit het brein van Herman van Veen. Het is Dieperink die de aanzet heeft gegeven. De tekenaar raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de volgens hem wonderlijke beeld/taal-humor van Van Veen en liep al rond met het ideeen een ander in stripvorm te gieten. Op een avond in Theater Carre stond Van Veen ineens met een zwart/ wit-gebloktjasje op het toneel en vielen van de ene op de andere seconde de puzzelstukken op zijn plaats. 'Hermanus' was geboren.

Hoewel 'Hermanus' onvergelijkbaar is met 'Kwak', zijn er toch overeenkomsten. Zegt Van Veen. "Kwak stelde altijd de vraag 'waarom'? Als een kind van vier. Een beetje geldt dat ook voor deze man, 'Hermanus'. Hermanus zit vol verwondering, verbaast zieh overal over. Hij weet niks en is niet in staat om te interpreteren, Zoals een kind niet associeert, zo kan 'Hermaus' dat ook niet. Voor kinderen is rood rood. Kinderen associeren rood niet met communisme of bloed. Als je in staat bent om te associeren begint de angst, dan ontstaat ook de argwaan."


Stripfanaat

Herman van Veen was al op jonge leeftijd Stripfanaat. Zijn vader werkte als typograaf voor Het Parool en was bevriend met de striptekenaar van 'De avonturen van Kapitein Rob'. "Mijn vader nam vaak de originele tekeningen mee naar huis." Het enthousiasme bij de kleine Herman ontstond toen. "Vroeger genoot ik heel erg van Eric de Noorman, Dick Bos, Vaillant de Ridders, maar ook van Sjors en Sjimmie." De kinderen van de cabaretier/zanger zijn met hetzelfde virus besmet geraakt en hebben alle boeken van pa stukgelezen. "Ik heb ze onlangs allemaal geplastificeerd."


Held

'Hermanus' is niet te vergelijken met de helden van weleer die Van Veen adoreerde. "Nee, Hermanus is geen held. Die verwondert zich alleen maar overal over. Het is geen verbazing. Verbazing heeft te maken met een verwachting, verwondering niet. Hermanus is een toeschouwer die de zaken ondergaat.
Je hoeft het leven niet te begrijpen, maar te aanvaarden. In de optiek van Hermanus."

l 'Hermanus' is Herman van Veen. "Alles wat ik doe is autobiografisch. Elke tekening, elk, theaterprogramma, elk liedje is een inkijk in mijn leven."
Maar eigenlijk heeft Herman van Veen slechts een ambitie: "Ik wil mooie dingen maken."