GVO schreef 20 april 2007 in Regio Antwerpen


Herman Van Veen komt met show én schilderijen naar Scheldestad


ANTWERPEN
De Nederlandse cabaretier Herman Van Veen zal in september, oktober en november in de Antwerpse Arenberg-schouwburg tien extra voorstellingen spelen van zijn immens populaire zaalshow. Hij stelt tot 20 juni ook zijn schilderijen tentoon in de 'Boerentoren', het hoofdkwartier van de KBC-bank. Van Veen keert dus terug naar Antwerpen, de stad waar hij ooit zijn carrière begon.
" We zien elkaar graag", zegt Van Veen over Antwerpen en haar inwoners. "Ik speelde hier al ongeveer 500 voorstellingen, evenveel als in Amsterdam, dus dat zegt genoeg." Van Veen speelde in het prille begin in het Antwerpse Kamertheater en sindsdien is zijn populariteit alleen maar gestegen. Hij vulde 22 keer schijnbaar moeiteloos de Arenberg, en de vraag naar kaartjes is niet te stoppen. De tien extra shows zullen waarschijnlijk snel uitverkocht zijn.
De liefde is wederzijds want Van Veen komt hier graag. Hij houdt van de stad en van de mensen. "Ik heb hier veel vrienden, deze stad is mij dierbaar", glimlacht de Nederlandse theaterster." De architecturale pracht in combinatie met de openhartigheid van de mensen doet me goed." Het is volgens Van Veen dan ook niet toevallig dat ook mensen als die andere Nederlandse grootmeester Toon Hermans met plezier naar Antwerpen kwamen.


EEUWIG LEVEN


Onlangs ontpopte Herman van Veen zich ook als een begenadigde schilder. Zijn werken zijn grote kleurvakken die net als zijn liedjes emoties willen losmaken. "Ik schilder geen afbeeldingen maar momenten, ik vang het licht en laat het stollen", legt hij uit. Van Veen gebruikt naast felle kleuren vooral veel grijstinten, maar die mag je volgens hem niet interpreteren als somberheid. "Grijs is geen treurige kleur, het symboliseert voor mij het eeuwige leven".

De cabaratier geeft dus een dubbel cadeau aan de Scheldestad. Hij prijst tot slot het Antwerpse gevoel voor humor. Dat is volgens hem een typische eigenschap van havensteden. "Door het contact met andere culturen houden Antwerpenaars net als in Hamburg van de betere grappen en grollen."


(GVO)