PB schreef 9 maart 2007 in de Gazet van Antwerpen


Kleinkunst wordt grote kunst


Herman van Veen (61) weet van geen ophouden. In zijn nieuwe theatertour Herman legt de artistieke senior z'n romantische ziel bloot. De bijna drie uur durende ode aan het leven grossiert in subtiele humor, superieure muziek, sober proza en clowneske mijmeringen aan een ver verleden. Kortom: Herman op kruissnelheid.

Herman is de zoveelste illustratie van het compromisloze parcours dat Van Veen al jaren volgt. De geestelijke vader van Alfred Jodocus Kwak doet het op zijn manier of hij doet het liever niet. Daardoor ademen de shows van de Utrechtenaar stuk voor stuk de levensfilosofie van de man: zin voor respect, humor en een oeverloze drang naar woordkunst. De nieuwe show past perfect in dat plaatje.

In de eerste plaats blijft Van Veen een heerlijk komiek, die weliswaar met rake woordspelingen en krachtige oneliners recht op doel afstevent. Zo neemt een vro- lijk couplet over het wonderbaarlijke van een zwangerschap in de staart nog een maatschappijkritische wending: In Afrika Jdinkt het helaas zo: wieg het kindje in de armen, voor je 't weet is het dood.

Dood en afscheid staan centraal in deze theatertour, maar wegen zelden op de lichtverteerbare toon waarmee Van Veen een eigen universum creëert. En strandt de cabaretier toch in een levensbeschouwelijk mijnenveld, dan is het de hilarische humor die hem redt. Je rijdt beter over de berm, op de weg gebeuren de meeste ongevallen. Dat soort moppen.

Ook muzikaal blijft Herman verbazen. Hef regent pijpenstelen blinkt uit in originaliteit en Hilversum 3 klinkt energieker dan ooit. Toveren, nog zo'n publiekslieveling, blijft achterwege, maar wordt gecompenseerd door een goochelact waarbij Van Veen illustreert hoe je het als tovenaar beter niét doet. Superbe.
Als de bistijd aanbreekt, lijkt het alsof de theatergod zélf niet wil vertrekken. De eerste drie muzikale bisronden zijn geprogrammeerd, de overige drijven op pure improvisatie. Zelfs dat doet Van Veen met gratie en stijl. Of hoe kleinkunst plots grote kunst kan worden.



PB