Johan Brouwer schreef in het dec/jan 2007 nummer van Circuit


Herman van Veen heeft alle tijd

Expositie "Signature d'Automne"

Dat hij voor Emmen heeft gekozen is geen toeval: van Veen is goed bevriend met Geert Hoving van het bedrijf Cvites uit Emmen, een adviesbureau op het gebied van mens en organisatie dat talenten bij mensen aanboort en ontwikkelt. Geert Hoving vertelde over de aanleiding voor de tentoonstelling. Herman van Veen belde hem nog niet zo heel lang geleden met de vraag 'Kan ik exposeren?' En dat leek in eerste instantie een lastig verhaal. De ruimte was nog helemaal niet klaar en er zou op korte termijn veel geregeld moeten worden op het gebied van verwarming, beveiliging, verlichting en wat al niet meer. Waar een wil is een weg en dat leidde aldus tot de allereerste expositie van werken van Herman van Veen.

De werken van Herman van Veen zijn krachtige sfeerbeelden die schoonheid en melancholie uitstralen. De Fabriek was letterlijk omgetoverd tot een herfstdecor: er was een enorme hoeveelheid bladeren uitgestort op het verse beton en dat resulteerde in een zeer bijzondere sfeer. Geert Hoving vertelde in zijn openingsverhaal ondermeer over zijn vriendschappelijke band met van Veen en ook over zijn aanvankelijke twijfels over de tentoonstelling. 'Waar begin je aan Herman?' en 'Word je niet afgebrand?' waren vragen die door zijn hoofd spookten.

Uiteindelijk betrad Herman van Veen samen met zijn gitariste Edith Leerkes het toneel. Van Veen vertelde dat hij nog niet zo heel lang schilderde en dat het overlijden van zijn vader, die werkte als typograaf, de belangrijkste impuls was geweest om dit te gaan doen. 'Het zijn schilderijen van mij en mijn vader' aldus van Veen. Van Veen en Leerkes brachten een achttal liedjes ten gehore, afgewisseld met anekdotes en beschouwingen. Van Veen kan filosoferen als geen ander. 'Wil je of moet je leven?' is voor hem een zeer belangrijke vraag. De herfst is voor hem een krachtig symbool waarin verval en schoonheid met elkaar samengaan. Hij is in zijn leven in de herfstfase belandt en daar geniet hij van. De herfst is wat hem betreft slechts een uiterlijke en tijdgebonden manifestatie. Hij ervaart datgene wat hij ten diepste is als tijdloos:
'Alleen het lijf wordt ouder' zegt hij. 'Wat ik echt ben heeft alle tijd'.

Van Veen heeft ooit de uitspraak gedaan dat de mensheid zich op een grote Titanic bevindt waar nog best mee gevaren kan worden. Maar hoe somber of hoe positief is van Veen over de wereld? 'We bevinden ons op een keerpunt in de geschiedenis' zegt van Veen. 'Er zijn nu net zoveel mensen op deze aardbol als er ooit in de hele geschiedenis van de wereld zijn overleden'. Volgens hem wordt het erop of eronder voor de mensheid de komende jaren. 'Wanneer we willen voorkomen dat de wereld ons als soort verstoot zal er een ander bewustzijn moeten komen. Een meer Oosters gerichte manier van denken is daarin heel erg belangrijk.'