12 sept 2006 verscheen in het Eindhovens Dagblad


Zeventig jaar: het einde van een is loopbaan in zicht


Paul van Vliet is zeventig; tijd voor een verrassingsfeest voor de cabaretier en Unicef - ambassadeur.

DEN HAAG Paul van Vliet zag zaterdagavond op zijn zeventigste verjaardag zijn hele loopbaan nog eens voorbij komen. Collega's als Karin Bloemen, Herman van Veen, Seth Gaaikema en Jack Spijkerman vertolkten in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn werk op een verrassingsfeestje dat de jarige kreeg aangeboden. De Haagse burgemeester Deetman benoemde Van Vliet tot ereburger van Den Haag. De cabaretier zei zijn zeventigste verjaardag te zien als het einde van zijn loopbaan.

De jarige ontving het eerste exemplaar van In de optocht door de tijd, een box met drie dvd's en een cd met hoogtepunten uit zijn loopbaan, en een boek waarin zijn carrière nog eens uit de doeken wordt gedaan. Van alle optredende artiesten en gasten kreeg Van Vliet ook nog eens een schilderij van Toon Hermans cadeau.

De 'optocht door de tijd' begon voor Van Vliet zaterdagmiddag in het Kurhaus in Scheveningen, vanwaar de cabaretier per koets naar zijn geboortehuis aan de Denneweg in Den Haag ging. Daar kreeg hij een feestbundel aangeboden waaraan zestig vrienden hebben bijgedragen. "Alleen al toen ik dat boek zag, moest ik behoorlijk huilen", zei Van Vliet in zijn dankwoord. Hij noemde het 'emotioneel en sensationeel' om weer terug te zijn in zijn geboortehuis. Na sluitingstijd mocht de jarige artiest met zijn familie winkelen in de Haagse Bijenkorf, waarmee een kinderdroom uitkwam, zei Van Vliet. Hij kocht er een sinaasappelpers.

Rob van Kreeveld, pianist bij Van Vliets eerste professionele gezelschap PePijn opende de avond, Seth Gaaikema, die Van Vliet zijn grote broer noemde, veranderde Meisjes van dertien in Jongens van zeventig en Karin Bloemen zong De zee.

Het verrassingsfeest noemde Van Vliet een droomstart van een nieuw begin, al heeft hij nog geen idee wat hij gaat doen. Hij is ambassadeur van Unicef, waarvoor hij zaterdag de International Unicef Award kreeg.

Paul van Vliet begon al op school met cabaret, maar werd professioneel artiest met Cabaret PePijn. In 1971 begon hij een solocarrière.


ANP