Stan Huygens schreef 30 november 2000 in de Telegraaf

Sprookje van de medicijnman



Roger Hendriks studeerde medicijnen in Amsterdam en kwam vervolgens tot de conclusie dat hij niets aan al zijn kennis had. Nou ja, niets? "Ik kwam een ziekenhuiszaal oplopen en kon rapporten schrijven en staatjes maken. Maar de mensen echt helpen, dat lukte niet", vertelt hij.

In zijn vrije tijd keek Hendriks talloze fims en was hij vaak in het theater te vinden. Hij zag vooral veel voorstellingen van Herman van Veen. "Ik kon mijn ei niet kwijt. Ik keek naar de bühne en dan zag ik Herman daar alles doen wat ik miste."

Roger besloot dit theaterdier een brief te schrijven. "Een collega kende Herman en gaf mij een adres. Hij raadde mij wel aan om de brief niet te lang te maken."
Na verscheidene malen schrijven, sprak het tweetal af in restaurant De Magere Brug, vlakbij Carré.
Het klikte gelijk tussen hen en Herman raadde Roger om te gaan schrijven. "Op een woensdag haalde ik mijn bul, de maandag daarop volgde ik lessen computerkunde", vertelt Hendriks. Dit resulteerde in het samen met Herman geschreven kinderboek "Donkerlokje en het land van Licht." Dat was in 1987.

Debuut

Inmiddels is Hendriks alweer tien jaar prive-secretaris van Herman. Nu is zijn debuut verschenen: "De verdwijning van het mysterie", een spiritueel sprookje dat volgens de uitgeverij "toevallig op een dag werd geschreven door Roger Hendriks".
In werkelijkheid kostte het de schrijver vier zomervakanties in zes jaar tijd. Maar nu werd het gepresenteerd. En waar kon dat beter gebeuren dan op de plek waar het allemaal begon?

Daar zaten ze dan weer, na 14 jaar, Roger en Herman aan dezelfde tafel in hetzelfde restaurant De Magere Brug van eigenaar Chris Dijkstra.

Van Veen vertelde: "Wim Kan schreef mij ooit een brief van twintig kantjes en hij eindigde met de slotzin: "ik had geen tijd om het korter te schrijven". Dus de omvang van het boekje (154 pagina's) is precies goed."

En voor wie helemaal wil opgaan in dit "prive-sprookje": de jonge pianiste Sunna Wehrmeijer componeerde de cd "Breaking glass" naar aanleiding van het werk.





terug naar de index