Hanneke Veldhuis schreef dit artikel in Gooi- en Eemlander van 29 december 2005
Striphelden Van Veen komen tot leven


hilversum -

Met zelfverzekerde passen komt Baarnaar Mees Hilhorst uit de castingruimte. ,,Ze stelden allemaal vragen en het was heel leuk!", vertelt de tienjarige jongen enthousiast. Mees was n van de twintig kinderen die gisteren in het mediapark in Hilversum zijn beste beentje voor zette tijdens de audities voor Jan de Man en Nena Kroes.

Jan de Man is een stripfiguur dat Herman van Veen bedacht voor het KNVB-jeugdblad 'De Bal'. Nena Kroes is zijn vriendinnetje. Van Veen presenteert samen met twee kinderen aankomende zomer een WK-show vanuit de voetbalkantine van VVZ in Soest. Gisteren zochten mensen van Casting Bureau Hebbes en Herman van Veen Studios naar de beste levende versie van deze striphelden.

,,Ik moest een voetbalwedstrijd bekijken en doen alsof ik vragen stelde aan Johan Cruijff", vertelt Mees Hilhorst. Samen met zijn vader kwam hij naar het mediapark in Hilversum om mee te doen aan de audities. Hij was maar een beetje zenuwachtig. ,,Ik heb al vaker geacteerd.
In de film Knetter was ik een leerling in een klas en ik had ook tekst en zo. Heel leuk." Het kleine acteurtje ziet een rol als Jan de Man helemaal zitten. ,,Ik houd heel veel van voetbal en acteren. Ik ken Jan de Man ook uit het voetbalblad."

Twintig kinderen uit de omgeving van Utrecht konden zich elk een kwartier van hun beste kant laten zien. Ze moesten wat over zichzelf vertellen voor een camera, een stukje voetbal kijken en een gesprek voeren met art director Jan Bart Dieperink die even in de huid kroop van Johan Cruijff.

Talentjes

Volgens Manon Kotvis, management assistent van Herman van Veen Studios, zaten er heel wat talentjes bij.
,,We zoeken voor Jan de Man een jongen die qua uiterlijk een Turkse vader en een Hollandse moeder zou kunnen hebben.
Dus blond haar en bruine ogen, zoals het stripfiguurtje eruit ziet. Natuurlijk kun je aan een uiterlijk dingen veranderen.
Spontaniteit is het belangrijkste."

Ook managing director Stephan Dunweg benadrukt dat 'het spontane' er moet zijn. ,,We hadden bijvoorbeeld een jongetje dat tijdens het kijken naar de voetbalwedstrijd meteen riep: 4-1! Hij wist welke wedstrijd het was, wanneer en met welke uitslag. Hij vergat even dat hij bij de casting zat. Dt is de bedoeling."

Met blosjes op zijn wangen komt de tienjarige Pepijn van Veen uit Baarn uit de castingruimte. ,,Ik was niet zenuwachtig. Het lijkt me heel leuk om Jan de Man te zijn. Ik weet nog niet of ik later iets met televisie wil doen."

,,Het is leuk om te zien hoe het programma tot leven komt. Eemland RTV gaat het uitzenden, maar Utrecht doet inmiddels ook mee. We willen nog meer regionale omroepen erbij hebben. Een aantal nationale zenders heeft ook interesse getoond, maar dan voor een verkorte versie", vertelt Stephan Dunweg. Van Veen maakt minstens zeven uitzendingen van een klein uur waarin hij onder andere de wedstrijden van het Nederlands Elftal bespreekt. Welke kinderen de rol van deze twee stripfiguren mogen spelen, wordt waarschijnlijk in januari bekend gemaakt. Manon Kotvis: ,,We kiezen drie jongens en drie meisjes. Wie het echt worden, ligt aan de interactie tussen Herman en de kinderen."

Hanneke Veldhuis

donderdag 29 december 2005