28 sept 2005 verscheen in drie voor twaalf

Hommage aan Van Veen

2005 is een dubbel jubileumjaar voor Herman van Veen: de Utrechtse duizendpoot is 60 jaar geworden, en zit 40 jaar in het vak. De redactie van 3VOOR12/Utrecht vond het dan ook de hoogste tijd voor een eerbetoon aan deze prominente stadgenoot; dit icoon uit de Nederlandse cultuur.

Daarom presenteert deze site vol trots het eerste cd-eerbetoon aan Herman van Veen uit de Nederlandse pophistorie. ‘We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd- Een Hommage Aan Herman van Veen’ bevat 16 nummers van aanstormende Utrechtse acts in allerlei uiteenlopende genres.

Tot de deelnemende acts behoren de Nederlandstalige nu-metalband VanKatoen, Jiggy Djé van de Amersfoortse rapgroep D.A.C, gothic metalpioniers Orphanage, en Nobody Beats The Drum, het dancecollectief dat eind 2003 de Grote Prijs van Nederland op zijn naam schreef. Artiesten als cabaretiere Claudia de Breij, het veelgeprezen singer-songwriterduo Solo, en de Limburgse troubadour Harold K zoeken het in rustiger vaarwater, en vertalen op gepaste wijze het van Van Veen zo gekende luisterlied.

De op 'We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd' vertegenwoordigde artiesten kozen nummers als 'Opzij', 'Zo Vrolijk', 'Hilversum III', het 'Harlekijnlied' en 'Fiets', alsmede liedjes uit het legendarische muziektheaterstuk 'Alfred Jodocus Kwak', die velen ook bekend zal zijn door de latere cartoonserie. Maar ondanks de verrassende nieuwe interpretaties zal de tijdloze muziek van Herman van Veen altijd centraal staan.

Met dit exclusieve project wil 3VOOR12/Utrecht zowel de tijdloosheid van het oeuvre van Herman van Veen als de veelzijdigheid van de hedendaagse Utrechtse muziekscene benadrukken. Daarom heeft de redactie van 3VOOR12/Utrecht zestien jonge talenten uitgenodigd, die met zijn allen een fraai overzicht geven van dit brede muzikale palet. “Op deze CD staat een generatie muzikanten die nog moest worden geboren – wie weet is een enkeling verwekt met zijn muziek op de achtergrond – toen Herman van Veen al triomfen vierde in Carré". schrijft auteur Ingmar Heytze met recht in zijn 'liner notes'. “Voor hen is hij er altijd al geweest.”

De cd zal op dinsdag 8 november worden gepresenteerd met een avondvullend programma in de Utrechtse poptempel Tivoli. Daar zal het album officieel worden overhandigd aan Herman van Veen zelve. Van Veen liet in een eerste reactie reeds weten 'zeer vereerd' te zijn met dit bijzondere gebaar. Die avond zullen bovendien alle op de cd voorkomende acts een kort optreden verzorgen. Kaarten voor deze 'Hommage aan Herman van Veen' -avond kosten 10 euro en zijn vanaf a.s. vrijdag verkrijgbaar via Plato, Tivoli en Ticketservice.

De cd "We hebben maar een paar minuten tijd - een hommage aan Herman van Veen" is vanaf heden te bestellen via de website van Utracks, de radiotak van 3VOOR12/Utrecht. Het album kost 12 euro en verschijnt voorlopig in een gelimiteerde oplage van 500 exemplaren. De opbrengsten van de cd gaan bovendien naar een goed doel: muziekschool José de la Cruz Mena in León (Nicaragua), de zusterstad van Utrecht. Op deze manier steunen de hedendaagse Utrechtse muzikanten hun collega's in Nicaragua.

Woensdagmiddag 28 september vindt om 14.00 uur de eerste officiele intekening plaats: deze wordt geplaatst door Toon Gispen, de Utrechtse wethouder van Cultuur. Hou deze site in de gaten voor meer informatie over dit unieke project!

De tracklisting van 'We Hebben Maar Een Paar Minuten Tijd' ziet er - in alfabetische volgorde - als volgt uit:

Claudia de Breij - Alles

Bruno und Effi - Ik ben wel goed, maar…

Carrera - Zo vrolijk

Dial Prisko - Een vriend zien huilen

Jiggy Djé (van D.A.C.) - Wie?

Durk Attaturk - Blauwe plekken

ephinx - Weet je nog?

Impossible Situations - Spetter pieter pater

Harold Konickx - Kraanvogels

Lushus - Fiets

Most Unpleasant Men - Kusje

Nobody Beats the Drum - Harlekijnlied

Orphanage - Opzij

Pondertone - Diane

Solo - Pingpongsong

VanKatoen - Hilversum III