In De Gelderlander van 27 september 2004 verscheen het volgende artikel

Krikke roept op tot nadenken over bijdrage aan situatie van kinderen

KINDERLEED


Arnhems burgemeester Pauline Krikke heeft gisteren opgeroepen tot nadenken over hoe mensen kunnen bijdragen aan het welzijn van kinderen. Zij deed haar oproep bij de onthulling door prinses Irene van Lippe-Bisterfeld van het Monument voor het Onbekende Kind op het Arnhemse landgoed Delhuyzen.
Het monument bestaat uit stenen uit de hele wereld en moet inspireren om de situatie van kinderen te verbeteren. "Mensen kunnen hier stilstaan bij kinderen die het niet goed hebben getroffen. Maar ook bij kinderen die terechtkwamen in juist wel een liefdevolle gemeenschap. Ik hoop dat mensen stilstaan om na te denken over de positie van kinderen en wat zij daar zelf aan kunnen doen", aldus Krikke, die trots is dat het monument in 'dit prachtige landschap' in Arnhem staat.

Met het neerleggen van vier rozen in de vier windrichtingen symboliseert prinses Irene bij het Monument voor het Onbekende Kind op landgoed Delhuyzen in Arnhem de aandacht voor de strijd tegen kinderleed in de hele wereld.
Volgens Irene heeft elk kind een boodschap:
"Verstandelijk gehandicapte kinderen, kinderen met het syndroom van Dawn en autistische kinderen nodigen ons altijd uit om eerlijk te zijn, heb ik ervaren. Maar daarnaast zijn er ook veel kinderen die geen kind kunnen zijn, omdat ze worden gedwongen tot prostitutie, werken in de tapijtindustrie of moeten zwerven."

Het monument dat gisteren door Irene werd onthuld, is opgericht door de stichting ROOS, onderdeel van de Herman van Veen Foundation, de organisatie die zich op basis van de Rechten van het Kind inzet voor de verbetering van de situatie van kinderen. Van Veen zong tijdens de door honderden mensen drukbezochte openingsbijeenkomst een couplet uit het lied met de regels Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald, wie heeft het licht in jouw gedoofd?

Het is de bedoeling dat er grote stenen uit 35 landen komen te staan. De eerste serie komt uit Aruba, Egypte, Frankrijk, Peru, Polen, Tibet, IJsland en Zweden.