Hans Gulpen schreef 24 juni 2003 in De Gelderlander

Monument voor het te vroeg gestorven kind



Op de Veluwe bij Arnhem verrijst steen voor steen een monument voor kinderen die door oorlogen, honger, ziekte of pech niet lang hebben mogen leven.
door HANS GULPEN

ARNHEM
Eén eenzame steen laat er al op Delhuizen, het nationaal asverstrooiterrein van uitvaartondememirig Yarden.
Spoedig volgen er meer. Dit jaar krijgt de steen uit Zweden gezelschap van monolieten uit Polen en Egypte. Uit Aruba is al per schip een rotsblok onderweg.

Over vijf jaar moet het monument zijn voltooid. Dan hééft Delhuizen, langs de A50 naar Apeldoorn, zijn eigen Stonéhenge. Of Iets wat daar op lijkt: een cirkelvormige opstelling van 36 soms twee meter hoge, ongelijkvormig steenklompen uit alle windstreken van de wereld. Samen vormen ze hét Monument voor het graf van het Onbekende Kind. Het idee voor het monument is van kleinkunstenaar/clown Herman van Veen. De uitvoering is in handen van stichting Roos uit Arnhem. Sil van Oort van de stichting: "We wilden een plek maken voor kinderen die niet hadden moeten sterven. Die het slachtoffer zijn geworden van geweld, ziekte, honger, pech of duizend andere dingen, maar eigenlijk hadden moeten spelen, lachen en fietsen. Het monument staat ook stil bij het verdriet van ouders, biedt misschien troost." Een schaalmodel van de stenen-kring is te zien in het Veenpark in Barger-Compascuum. Het werd daar door Van Veen, die via zijn Herman van Veen Foundation veel voor achtergestelde kinderen doet, in 1999 onthuld.

Het echte monument gaat, alleen al door de hoge transportkosten, een aardige cent kosten. Het project wordt betaald door sponsors. Dat zijn veelal uitvaartondernemers en -verzekeraars. Van Veen stelt de opbrengst van zijn boek Troost ter beschikking.

Volgens Sil van Oort zal de steen-groep, waarvoor de gemeente Arnhem inmiddels de vereiste vergunningen heeft afgegeven,straks een internationale betekenis krijgen. "We mikken erop dat hier jaarlijks kransleggingen gaan plaatsvinden door vooraanstaande personen uit binnen- en buitenland. Misschien heeft: dat wel tot gevolg dat gezagsdragers twee keer nadenken voor ze één oorlog beginnen, omdat daarby niet alleen soldaten, maar ook "'veel onschuldige kinderen sterven."

Sil van Oort is als graficus en-kunstenaar beroepsmatig betrokken bij de dood van kinderen. Ze maakt speciale, kleurige rouw- en condoléancekaarten en 'verdriet-brieven', maar ook schilderijen en boek illustraties rond thema's als 'leven en dood" en 'afscheid'. Haar inspanningen voor stichting Roos en het monument verklaart ze uit idealisme. Ook voordat ze een paar jaar geleden Herman van Veen ontmoette, werd ze al gedreven door betrokkenheid bij het lot van oorlogsslachtofiertjes en hun nabestaanden. Met eigen verdriet heeft het niets te rnaken., Zelf prijst ze zich gelukkig met 'een paar supergezonde kinderen'.