Algemeen Dagblad / UN
Mark den Blanken

Herman van Veen ontroert eigen dochters met optreden in Matthijs gaat door:

'Je zult zo'n vader hebben’

14 maart 2021

Herman van Veen heeft gisteravond de harten van de kijkers veroverd in de rubriek Forever Young in het programma Matthijs gaat door. Hij inspireerde met levenslessen, ontroerde met verhalen over vergeetachtigheid en maakte diepe indruk met een energieke versie van Opzij. Dochter Babette van Veen stak haar trots niet onder stoelen of banken: ‘Och, jongens, je zult zo'n vader hebben.’


Nog altijd treedt Herman van Veen, inmiddels 76, met regelmaat op. Niet voor publiek vanwege de coronacrisis, maar gewoon op zijn landgoed. Zo onthulde hij gisteravond. ,,Je moet het onderhouden. Ik heb die energie nodig", legde hij gisteravond uit. Het toont het beeld van een man die leeft voor de kunsten. Hij schildert, speelt viool en maakt dus muziek op zijn landgoed in Soest.

En toch merkt ook Van Veen dat hij niet de jongste meer is, gaf hij zelf aan. ,,Ik vergeet soms dingen.” Al had hij daar een plausibele verklaring voor: ,,Dan ben ik in mijn hoofd zo in gedachten, dat ik het gewoon even niet meer weet.” Over de dood wil hij niet nadenken. Als Matthijs van Nieuwkerk hem vraagt wat het leven de moeite waard maakt, antwoordt hij: ,,Morgen. Ik zie genoeg redenen om op te staan. Ik zie altijd uit naar morgen. Naar de antwoorden op de vragen die er vandaag zijn.”

Van Veen zit dan ook nog vol levenslust en dat was te zien in een speciale versie van Opzij. Hij trad aan het einde van het programma op samen met OG3NE, de Rotterdamse rapster Lautje en de twee big bands die aanwezig waren. Wat volgde was een energieke show, waar de muzikaliteit vanaf spatte. Online regende het al snel positieve reacties.


De meest gelikete tweet kwam van dochter Babette van Veen. Ze glom van trots toen ze haar vader zag praten en optreden. ‘Och jongens, je zult zo’n vader hebben, zo’n bom aan inspiratie... en in bloedvorm...bizar trotse dochter ben ik.’ Haar zus Anne sloot zicht daar bij aan, door te reageren met het woord ‘same'.

Maar niet alleen de familie Van Veen was onder de indruk. Ontbijtnieuws-presentator Jan de Hoop noemde het ‘geniale tv’ en 538-dj Coen Swijnenberg loofde het gesprek en de nog mooiere versie van Opzij. ‘Wauw’. Sven Hammond, de vaste sidekick van Matthijs van Nieuwkerk in de show en de bandleider van een van de big bands, was ook enthousiast. ‘Zo trots dat we deze mega energieke en frisse nieuwe versie van Opzij samen met Herman van Veen hebben mogen maken.’ Matthijs gaat door trok gisteren op een goed bekeken tv-avond bijna 1,1 miljoen kijkers. Lego Masters was de winnaar van de avond met bijna 1,8 miljoen belangstellenden. Ook De Verraders begon goed op RTL 4 met aansluitend bijna 1,6 miljoen kijkers. De special van Linda de Mol met Marco Borsato trok bijna 1,4 miljoen nieuwsgierigen.Mark den Blanken