Fred Lammers
Trouw
NCRV in actie voor Colombinehuis
Herman van Veen heeft ambitieuze plannen
21 sept 1994

Van Veen vertelt dat de bouwplaats voor het Colombinehuis, waar ernstig zieke kinderen op verhaal moeten kunnen komen, inmiddels is gevonden. Het complex zal volgend jaar verrijzen in Biddinghuizen in Flevoland, aan de rand van het Veluwemeer. In dat gebied heeft Staatsbosbeheer een educatief natuurpad aangelegd, dat vlak langs het Colombinehuis gaat lopen. De Stichting Colombine heeft er inmiddels een stuk grond gekocht.
Op de bouwplaats staat momenteel een grote loods van Staatsbosbeheer. Die wordt verbouwd tot hoofdgebouw van het Colombinecomplex. De buitenkant van de loods zal worden bekleed met hout. Centraal in het gebouw komt een hal met een grote glazen koepel en direct eronder een fontein.
Herman van Veen wilde per se dat er een theater kwam. Die theaterzaal kan tevens dienen als speel- en leesruimte. Verder zijn er een restaurant, speeltuin, midgetgolfbaan en jeu de boules-baan.
Rond het hoofdgebouw komen acht gastenhuisjes, elk voor vijf à zes personen. Ze omsluiten een fraai aangelegde binnentuin met een dak van tentstof. Voor die constructie is gekozen om het geheel het aanzien van een Afrikaanse markt te geven. Elk van de acht huisjes zal wat inrichting betreft de cultuur van een bepaald deel van de wereld weerspiegelen. Via meubilair en gebruiksvoorwerpen uit die verre landen zullen de toekomstige bewoners een wandeling kunnen maken door de leefwerelden van Zuid-Afrika, Azië, Oost-Europa, Japan, India, Australië en China.
Het NCRV-jubileum heeft als motto 'De samenleving maak je samen'. Daarin past de Colombine-gedachte. 'Samenwerken en samen delen, daarmee kun je het evenwicht in de wereld herstellen', is de filosofie waarmee Herman van Veen in 1977 de stichting Colombine oprichtte. Het is een organisatie die wereldwijd bezig is. Colombine steunde al vele kleinschalige projecten op het gebied van gezondheid, werk, educatie en milieu in ontwikkelingslanden. Voorop staat, aldus Van Veen, dat de hulpvraag van de mensen zelf komt en dat de plaatselijke bevolking actief wordt betrokken bij de uitvoering. Bij dat alles staan kinderen centraal. Van Veen: “Volwassenen hebben de wereld in bruikleen van de kinderen. Dat betekent dat zij de taak hebben een leefbare wereld over te dragen aan de volwassenen van straks. Daarnaast moeten zij ervoor zorgen dat kinderen zo kunnen opgroeien dat zij die taak straks kunnen overnemen...”

Ver weg en dichtbij, zoals nu met het Flevoland-project, wordt die gedachte uitgedragen en in praktijk gebracht. In 1990 werd in de Dr. Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam een Colombinevleugel geopend voor leukemiepatienten. Die vleugel bestaat uit acht bacterievrije kamers, zodat patiënten niet meer in steriele plastic tenten hoeven te liggen.
Van Veen vertelt en zingt er met dochter Babette in de uitzending enthousiast over. Tussen de bedrijven door komen ook kinderen aan het woord die in de toekomst in aanmerking komen in het Colombinehuis te gaan logeren. Dat huis staat overigens ook open voor gezonde kinderen. Zij zijn welkom bij de theatervoorstellingen en zullen bij diverse activiteiten gezamenlijk optrekken met hun zieke leeftijdgenoten. Dat past ook in de denkwereld van Herman van Veen. “Alles wat er in de wereld gebeurt beïnvloedt elkaar, positief of negatief. Alles wat er gebeurt, hoe klein ook, heeft uiteindelijk invloed op het geheel. Daardoor zijn mensen, of ze willen of niet, verantwoordelijk voor andere mensen.”

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.