Op 21 januari 2005 verscheen in De Telegraaf (Privé-pagina)

Van Veen: 'Ik voel me een jonge man met veel ervaring'ROTTERDAM

Herman van Veen wordt op 14 maart zestig jaar. Ook zit hij dit jaar veertig jaar in het vak. "Ik voel me een jonge vent met veel ervaring", zei hij woensdag in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. "Ik geloof niet in ouderdom, al weet ik dat er slijtage is." Aan stoppen denkt hij dan ook niet: "Dat lijkt me ongezond."

"Voor u staat een gelukkig mens, die kan doen waarvan hij het meeste houdt: zingen om het zingen", aldus Van Veen in de stad waar hij 'ooit in de kleine zaal van De Doelen begon'.
Op 17 februari begint hij, na een flinke pauze, met de laatste reeks voorstellingen van zijn huidige toernee, achtereenvolgens in Den Haag (Koninklijke Schouwburg), Rotterdam (Luxor) en Amsterdam (Carré). De shows krijgen geen retrospectief karakter vanwege zijn verjaardag en het jubileum, want daar houdt hij niet van. Bovendien kan hij van tevoren ook niet vertellen waar zijn voorstellingen over gaan: "Een paar weken van tevoren weet ik nog niet wat ik ga spelen, dat hangt af van wat er gebeurt."

Zelf heeft hij niet veel behoefte aan het vieren van zijn kroonverjaardag en zijn jubileum. "De festiviteiten die er zijn, zijn leuke initiatieven van vrienden en collega's." Het gaat om een speciale verjaardagsvoorstelling op 14 maart in zijn geboortestad Utrecht en het evenement 'Herman van Veen; 60 jaar & 40 jaar artiest' met onder anderen Paul van Vliet in het Sportpaleis in Antwerpen (16 en 18 maart).

Van Veen beschrijft zijn werk als een 'geluksgevoel' en al is hij weleens te moe geweest om weer naar het theater te gaan, als hij op het toneel staat dan is het altijd "weer zo geweldig". "Als het een sleur zou worden, zou ik er nog tijdens de voorstelling mee stoppen." De kans op sleur is ook wel erg klein. Doordat hij op zoveel verschillende plekken en in een aantal verschillende landen speelt, is iedere voorstelling elke keer weer anders. "Er zijn ongekende verschillen, hetzelfde liedje verandert per gebied. Als ik het woord 'bruin' in Zürich gebruik, denken ze aan chocola, in München aan fascisme."

Van Veen wil zingen tot zijn laatste adem, maar die laatste zucht wil hij niet voor publiek uitbrengen. "Ik wil niet op het toneel sterven, wat dat betreft kan ik Tommy Cooper niet overtreffen (Cooper was een Britse komiek die een fatale hartaanval kreeg op het podium. De toevallige tv-registratie maakte wereldwijd diepe indruk, red.). Als het mooi is, sterf je in bed, met niemand erbij. Dan ontdekken de kleinkinderen 's ochtends dat opa dood is, hopelijk met een glimlach omdat hij oud genoeg geworden is. Ik plan mijn dood dan ook over zestig jaar."
"Ik ben genetisch van goede structuur, die gezondheid is het grootste geschenk", vindt Van Veen. Zijn ouders bereikten ook een hoge leeftijd, ondanks vet eten en roken. Ze bouwden een flink hoog cholesterolgehalte op, vertelt hun beroemde zoon. "Gezelligheid, dat was vroeger een groot stuk leverworst. En elk jaar moesten mijn ouders opnieuw behangen. Dan haalde mijn moeder een schilderij van de muur en zei 'Kijk eens Jan' en dan was daar dat stuk oogverblindend wit."
Van Veen weet dus wat hij in elk geval niet moet doen.