Soester Courant
Martin Huizenga

Kroon op 75e verjaardag

Herman van Veen schittert op landgoed De Paltz

26 augustus 2020

Herman van Veen treedt op in zijn eigen Arts Center op landgoed De Paltz. De balustrade buiten op de eerste etage aan de voorkant voorkant van het landhuis is weggelaten, De vrijkomende overdekte ruimte doet dienst als open podium. Daarvoor in het gras twee aan twee het publiek op virus afstand. Zo'n 150 aanbidders.


De tien voorstellingen zijn stijf uitverkocht. Ruim anderhalf uur een mix van nieuwe en onvervalste hits. De kroon op de viering van zijn 75e verjaardag. Geboren op 14 maart 1945. De geallieerden staan in juli 1944 voor de grote rivieren en dus, volgens vader, binnenkort in Utrecht. Mijn ouders besluiten mij te maken.' De troepen rukken pas negen maanden later op. 'Een bevrijdingskind geboren in vertrouwen!'

Wat te vertellen over zijn zoveelste geniale optreden? Over een pareltje in eigen huis? Over Herman van Veen en zijn vertrouwde en trouwe artiesten die hem omringen? Geen voorstelling gaat voorbij of zijn overleden vriend en pianist Eric van der Wurf wordt geëerd. Zij treden 52 jaar zij aan zij op. Herman is zichtbaar gesteld op de mensen om hem heen. Het maakt geen verschil of zij al jaren met hem optreden, zijn ontdekte aanstormende talenten, crew en vrijwilligers.

TALENT
Als kind komt hij in het weekend op de fiets met zijn ouders vanuit geboorteplaats Utrecht. Hij woont nu al 33 jaar aan de Eemweg . Op De Paltz uit hij met zijn 25 medewerkers zijn creativiteit in Harlekijn. Een broeinest van Nederlands talent. Gitarist Edith Leerkens is zijn vaste rechter- en linkerhand. Het is van alle tijden, talent zoekt elkaar op en versterkt elkaar.

MUZIEKSCHOOL
Over wat Herman Soest biedt? Zijn voorstellingen op de Paltz. Het hele jaar en nu in vakantietijd bijna dagelijks voor jong en oud, soms om niet en in barre tijden voor een klein bedrag. Wanneer de gemeente de subsidie voor de muziekschool schrapt, zet Herman zijn schouders onder een nieuwe organisatiestructuur, dat toekomst biedt. De Bach-school verrijst.

EREBURGER
Een rondleiding voor zijn buren aan de Eemweg. Daar tevens een onderkomen voor verenigingen: voor het in stand houden van een speciaal schapenras, herstellende vogels, een wal voor de ijsvogels, de korven van bijenhouders... Op het Gilde en Landjuweel treedt hij op. In de Oude Kerk bij de feestelijke inwijding van het vernieuwde oude kerkorgel Mathilde. Zelfs de hoogste bestuurder van Rheinland-Pfalz benoemt hem op zijn eigen Paltz-podium tot hun ere- burger. Hij onderhoudt het landhuis voor de stichting 'Utrechtse Heuvelrug'.

VERSNAPERINGEN
Waar moet je dan over schrijven? In het interview met Herman in de Soester Courant eind vorige maand heeft hij zijn positie in deze voor artiesten rampzalige tijd geduid. Misschien iets over vanavond, zaterdag 15 augustus, precies vijf maanden na zijn verjaardag?

De mee-eet gasten blijven droog in de overdekte glazen kapschuur. Zijn vrouw Gaëtane, dochter Babette en vrijwilligers houden zich met de logistiek en de versnaperingen bezig. Het hondstrouwe publiek (ieder jaar is één maand theater Carré uitverkocht om Herman te kunnen beleven) amuseert zich kostelijk. Het rommelt in de verte.

KLEINKINDEREN
Herman dartelt nog bij 'even een choreografie' over het podium, met of zonder viool, gitaar en piano. 'Als ik toen wist hoe leuk kleinkinderen zijn, was ik er dadelijk aan begonnen'.

Zijn dochter Anne komt in haar liedje even langs. Een verhalenverteller. Werkt tijdens zijn studie in een veelgevraagd Joods gelegenheidsorkestje voor 'Bar Mitswa' feestjes: 'Zwarte keppeltjes maken uit moeders dubbelzwarte bh. Look at me my love. Here I am. What I do, I do for you! Mijn eerste toegift, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.'

VERTROUWEN
'Vertrouwen is een vorm van gekte, wantrouwen ook. Ik ben nog nooit gevraagd voor het Songfestival. Mooi, niet mooi, anders mooi. Je t'aime autrement.

We zijn van na de oorlog.

Ik hoop dat het zo blijft...'



Martin Huizenga