Soester Courant
Jannemien Cnossen

We mogen weer!

26 augustus 2020

Vier weken lang mocht ik voor deze rubriek elke week iets schijven over mijn leven, over wat mij bezighoudt. En hoe toevallig speelde deze laatste week zich vooral af in Soest...


Na vijf maanden en 10 dagen mocht ik deze week eindelijk weer met Herman van Veen en mijn andere collega's repeteren voor de voorstellingen die komen gaan. Het was even wennen met alle Coronaregels maar ik denk dat we dat nu goed voor elkaar hebben.

We repeteerden op de veranda aan de achterkant van de villa van het Herman van Veen Arts Center in Soest waar ook de eerste vier concerten gegeven worden. Mensen die op bezoek waren bij het Arts Center konden onze repetities bijwonen, zittend in het gras. Dit was een nieuwe, bijzondere ervaring, normaal gesproken is er geen publiek bij repetities.
Ik ben zo blij dat Herman, ondanks alle regels en beperkingen, het aandurft om weer op te treden. De zalen waar we gaan spelen zullen niet, zoals we gewend zijn, vol zitten maar voorlopig slechts voor een derde gevuld zijn.

Want zoals vele andere sectoren moeten wij ook veel aanpassingen doen door de 1,5 meter regel. De culturele sector is één van de zwaarst getroffen sectoren door deze crisis. Veel van mijn collega's zoals muzikanten, acteurs en technici zitten thuis, zonder werk, zonder vooruitzichten, zonder inkomen. Niet omdat ze niet willen of kunnen werken maar omdat het niet mag.
Het is niet te bevatten dat er vanuit de overheid zo weinig steun komt. Er wordt steeds gesproken over subsidies en artiesten die hun handje ophouden, maar de meeste mensen krijgen helemaal geen subsidie. Sterker nog, de meeste mensen zijn zzp-ers en hebben altijd zelf in hun inkomen kunnen voorzien. Ondanks alle maatregelen zijn er gelukkig wel mooie, kleinschalige initiatieven. Hieruit blijkt maar weer hoe flexibel en gedreven iedereen is.

Afgelopen weekend heb ik met Herman twee concerten gespeeld en het was geweldig! Muziek maken met elkaar, het contact met het publiek, samen iets bijzonders ervaren. Normaalgesproken is het podium in een theater verlicht en de zaal donker, maar doordat we nu buiten speelden konden we het publiek heel goed zien. Dat maakte het 'samen-gevoel' nog sterker. De concerten die we volgende week op de Paltz zullen geven, zijn al uitverkocht. Maar er vinden daar ook andere mooie voorstellingen plaats en het is heerlijk om daar te wandelen.

Met Herman van Veen tour ik vanaf 11 september door het land en vanaf eind oktober staan we lange tijd in Koninklijk theater Carré in Amsterdam. Wie weet komen we elkaar tegen in Soest of ergens in het theater.


We mogen weer!Jannemien Cnossen